Fler idrottare vittnar om kränkande nollningar

Uppdaterad
Publicerad

Efter Västerbottensnytts avslöjanden om kränkande nollningsritualer på alpina idrottsgymnasium i Norrland har SVT Sport fortsatt granskningen och hittat liknande exempel i handbolls- och fotbollslag.

Och från orienteringen kliver nu en landslagslöpare fram och berättar om sin tid på gymnasiet i Eksjö.

– En kille skulle klä av sig allt utom kalsongerna och lägga sig ned på marken. Han fick ligga där ganska hjälplös och en tjej skulle böja sig ned och ta bort grädde från hans kropp, säger Lina Strand.

I dag är Lina Strand 24 år och tillhör landslaget. Händelsen inträffade under mitten av 2000-talet. Förutom leken att slicka grädde från en kropp inför påhejande publik fick dom nya ettorna på orienteringsgymnasiet i småländska Eksjö även finna sig i att få surströmmingsspad hällt över sig.

Nollning på skidgymnasier

Grupptrycket var stort och 15 år gammal hade Lina Strand inte modet att säga ifrån.

Lättare att lyda

– Det var lättare för att besluta sig för att genomföra aktiviteten än att gnälla och visa att man blev ledsen för de här äldre eleverna som jag ändå skulle dela hus och umgås med de tre närmaste åren.

I dag har Eksjö orienteringsgymnasium förbjudit nollningarna helt.

– Så snart vi hör eller upptäcker något som tyder på att eleverna inte är snälla mot varandra går vi in och jobbar med det. Vi har också jobbat med ett värdegrundsarbete de tre senaste åren. Jag är ganska övertygad om att nollningen är borta till 99 procent, säger Sören Olsen som är tränare på orienteringsgymnasiet.

”Vissa tycker det är roligt”

Sören Olsen var inte anställd när Lina Strand och hennes klasskamrater blev nollade.

Vad tänker du när du hör hennes berättelse?

– Vissa tycker att det är roligt med sånt här. Andra tycker att det inte är roligt. Jag skulle själv inte tycka om det när det anspelar på sex hela tiden. Vi vill inte ha den här typen av nollning längre, säger Olsen.

SVT:s rundringning visar att den här typen av nollningar och inkilningar förekommer även i de stora lagidrotterna. Så här säger en handbollspelare om inkilningen i en av Sveriges mest framgångsrika klubbar:

– När jag var ny i juniorlaget vågade jag inte gå in i duschen efter träningen för att de äldre spelarna gjorde så kallade pissbomber på oss yngre. Det var inte så trevligt om man säger så, säger spelaren som vill vara anonym.

Förhör och strippning

En fotbollspelare i superettan vittnar också om starka minnen:

– Lagets nya killar togs in i ett mörkt rum där alla lagkamrater satt och väntade. En jättestark lampa riktades i ögonen på killen som tvingades att berätta om första gången han haft sex. I detalj.

Spelaren nämner också ett läger där stripplekar förekommit. Och med all sannolikhet är historierna i den här artikeln knappast unika i Idrottssverige.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nollning på skidgymnasier

Mer i ämnet