Första norska matchfixningsåtalet

Publicerad

I förra veckan hölls den första svenska rättegången angående matchfixning i fotboll. På måndagen inleddes det första matchfixningsåtalet i Norge.

Fem tidigare spelare i de norska division 2-lagen Follo och Asker anklagas för att ha tagit emot 200 000 norska kronor för att förlora fotbollsmatcher under sommaren 2012.

De åtalas för grov korruption och grovt bedrägeri mot spelbolaget Norsk Tipping. Bruttovinsten på spelet ska ha gett 340 000 norska kronor.

Spelarna riskerar fängelse i upp till tio år. Tolv personer har varit föremål för utredning i det norska matchfixningsfallet. Förutom spelarna som åtalas är ett spelombud fortfarande misstänkt, de övriga har friats i brist på bevis.

Enligt åtalet är det en man med adress i Norge och en man med adress i Sverige som har spelat på Follos match mot Østsiden (3-4) och Askers match mot Frigg (1-7) i juni 2012.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.