Foto: SVT

Första SM-guldet för Keyser

Uppdaterad
Publicerad

Anna Sofia Keyser har tävlat i både militär-OS och VM i militär femkamp, men aldrig vunnit SM-guld. I dag blev hon dock svensk mästare när tävlingen avslutades med terränglöpning i centrala Halmstad.

– Det känns jättekul, säger Keyser direkt efter målgången i Norre Katts park.

Tävlingen inleddes i går med skjutning (en precisions- och en snabbserie) och Keyser låg fyra efter första grenen. Efter hinderlöpningen, en 500 meter lång bana med upp till 20 hinder, klättrade hon upp som trea i totalen och när första dagen summerades efter hindersimningen (simning i bassäng med hinder) låg hon tvåa.

SM-veckan sommar 2013

– Jag slog mitt två år gamla pers, så det var kul, säger Keyser som var bäst av alla i hindersimningen.

Gick ut först i jaktstarten

Söndagsmorgonen inleddes med handgranatskastning där Keyser återigen var bäst och tog över totalledningen, vilket innebar att hon fick starta först i den avslutande terränglöpningen som avgörs genom jaktstart på en fyra kilometer lång bana.

– Jag har varit skadad i sju veckor i vaden så jag har inte kunnat löpträna. Därför var jag lite rädd att jag inte skulle kunna stå på.

Siktar mot VM

Men det klarade hon alltså. Trots att tvåan Jenny Lindkvist tog in cirka en minut i löpningen höll Keyser undan och vann sitt första SM-guld.

Nästa stora mål blir VM i Rio de Janeiro i november.

– Jag har redan klarat kvalet så jag hoppas att förbundet låter mig åka. Det skulle bli mitt tredje VM i så fall.

Karlsson höll undan i herrklassen

I herrklassen, som avslutade med åtta kilometer terränglöpning, höll Daniel Karlsson undan och vann före Konstantin Granlund.

Johan Rydén knep bronset.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SM-veckan sommar 2013

Mer i ämnet