Antalet allsvenska lag diskuteras

Uppdaterad
Publicerad

16 lag i allsvenskan och superettan har man vant sig med – men nu ska klubbarna diskutera huruvida det ska ändras. Tio eller tolv lag i allsvenskan är två av förslagen.

På ett möte 3 februari ska allsvenskans och superettans klubbar enas om huruvida en utredningsgrupp under SvFF ska gå vidare med att ändra antalet lag i allsvenskan. Fem alternativ kommer att diskuteras enligt Aftonbladet.

Lars-Christer Olsson, ordförande i klubbarnas samarbetsorgan Sef (Föreningen för Svensk Elitfotboll) tror att det mest troliga är att man behåller 16 lag eller går vidare med 12 lag i serien.

– Grundförslaget är att fortsätta med 16 lag, sedan får vi se vad klubbarna tycker, säger Lars-Christer Olsson till Aftonbladet.

De fem förslagen som ska diskuteras

1. Man behåller nuvarande upplägg med 16 lag i allsvenskan och superettan.

2. Man tar den ”danska modellen” där tolv lag möts tre gånger samtidigt som superettan utökas till 18 lag.

3. ”Hockeyförslaget” – tio lag möts fyra gånger under säsongen.

4 & 5. Två olika förslag med en tvådelad säsong med tolv lag. Serien bryts under hösten och fortsätter under våren i två olika serier (där lagen får med sig poängen).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.