Afonso åtalad för brott mot utlänningslagen

Uppdaterad
Publicerad

Malmö FF:s stjärna Afonso Alves har åtalats. Orsak: Han vistades illegalt i landet under större delen av förra säsongen.

-Vi kan inte göra några undantag för att det handlar om en känd fotbolls- spelare. Alla är lika inför lagen. Jag tror att det kan bli rättegång före sommaren, säger kammaråklagare Mats Svensson till Sydsvenskan.

Mitt under allsvenska guldstriden upp- dagades det att Afonso saknade uppehållstillstånd. Därför riskerar nu han och MFF:s administrative chef Jan-Olov Kindvall böter.

Ogilltigt pass

MFF fick beskedet att arbets- och uppehållstillståndet endast skulle gälla till 19 maj, när klubben lämnade in ansökan, eftersom Afonsos pass gick ut då.

Därefter förnyade Afonso sitt pass.

– Vi litade på ett muntligt besked, att allting var okej om passet förnyades. Vi trodde att allt skulle vara frid och fröjd, säger Jan-Olov Kindvall.

Enligt regelverket skulle MFF ha skickat in en ny ansökan om arbets- och uppehållstillstånd.

-Min uppfattning är att det har varat under en längre tid. Afonso Alves har visat oaktsamhet från den 20 maj 2004 till den 28 oktober 2004, säger Mats Svensson.

Alves och Kindvall riskerar 30 dagsböter vardera. Båda bestrider ansvar. Klubben kan dömas till en särskild avgift på 39 300 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.