Shejk Al Khalifa är i vinnarposition till att ta hem Fifa-valet efter Sepp Blatter. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Afrika stöder shejken i Fifa-valet

Uppdaterad
Publicerad

Shejken Salman Bin Ebrahim Al Khalifa från Bahrain tog ett steg närmare posten som ordförande i Fifa när han i dag fick Afrikas stöd.

Afrika räknas som strategiskt att vinna med dess 54 medlemsländer, dock är omröstningen vid Fifa-valet 26 februari, då Sepp Blatter ska ersättas, sluten så några garantier kan inte ges.

Shejken, Gianni Infantino, Tokyo Sexwale och Jerome Champagne fick presentera sina visioner för församlingen i Kigali, Rwanda.

Det afrikanska förbundet förklarade sitt stöd för shejken utan att ställa upp på någon frågestund.

– Exekutivkommittén har beslutat att Caf (afrikanska fotbollsförbundet) kommer att ge shejk Salman sitt fulla stöd, sade Suketu Pate, förste vice ordförande i organisationen, enligt AP.

Svensk röst på Infantino

Svenska fotbollförbundet kommer likt flera andra europeiska att rösta på schweizaren Gianni Infantino. Ordföranden Karl-Erik Nilsson har sagt att Infantino och shejk al-Khalifa är de starkaste alternativen.

Anmärkningsvärt är att sydafrikanen Sexwale inte fick stöd av sin egen kontinent och att prins Ali Bin Al Hussein av Jordanien inte var närvarande för att tala för sin kandidatur. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.