Klart: AIK får spela på Friends

Uppdaterad
Publicerad

Svenska cupen går in i kvartsfinalskedet – och SVT sänder samtliga matcher. Slutspelets första omgång bjuder på både stormöte och Stockholmsderby när Malmö FF möter regerande mästarlaget Norrköping och AIK tar sig an Hammarby.

AIK har fått till en lösning efter förhandlingar hela dagen för att spela kunna spela cup-kvarten mot Hammarby på Friends, som är upptagen av Mellon under helgen.

Matchen spelas nästa tisdag på ett gräs som läggs ut direkt efter Mellon. Nya Parken i Norrköping var alternativet, inte Tele2 som de flesta trodde.

– Vi vill rikta ett tack till IFK Norrköping FK och Nya Parken som under dagen ställt sig positiva till att vara ett alternativ att spela på. Att spela på Tele2 Arena var inte aktuellt av sportsliga skäl då vi har spelat oss till hemmafördel i cupslutspelet och därför inte kan lägga kvartsfinalen på motståndarnas hemmaarena, speciellt när det handlar om ett Stockholmsderby, skriver AIK Fotboll på sin hemsida.

Derbyt sänds i SVT2 mellan klockan 18:00 och 20:00 och därefter i SVT24 20:00-21:00.

”Två riktigt tunga möten i cupen”

– Två riktigt tunga möten i cupen. Den här cupen, herregud, som den har växt. Den känns verkligen het,  säger SVT Sports expert Daniel Nannskog.

Hammarby har precis mött och besegrat Djurgården i säsongens första Stockholmsderby och kastas alltså rakt in i ett nytt när man får möta AIK på tisdag den 15 mars.

– Coolt att vi fick ett sådant här derby redan i kvartsfinal, det är något alldeles speciellt med stämningen som fansen fixar, säger Nannskog.

Vilka håller du som favorit?

– Det kommer att bli jämnt, det är en match som kan sluta kryss och gå till förlängning. Och där vet jag inte alls hur det slutar. AIK ser tunga och vassa ut över lag, förutom det centrala mittfältet där man har lite skador. Hammarby har verkligen någonting på gång, man tar fler initiativ och rör sig mer än tidigare.

”Kommer att spraka om matchen”

Svenska mästarna Norrköping får bekänna färg direkt när man tar sig an Malmö FF.

– Det kommer att bli något alldelses extra, det kommer att spraka om matchen. Ett Malmö som måste gå för att vinna hela cupen mot den regerande svenska mästaren.

SM-guldet betyder att Norrköping har säkrat spel i Europa kommande säsong medan Malmö måste vinna Svenska Cupen för att få möjlighet till Europaspel.

– Hungern kommer att avgöra, Malmö kommer att vara hungrigare. Hemmaplan väger också över för Malmö som har spelat upp sig och fått riktig snurr.

I de andra två kvartsfinalerna möts Kalmar och Helsingborg, samtidigt som Häcken tar emot Halmstad.

– Kalmar har verkligen tagit cupen på allvar, de har haft lite fel attityd förr men nu har de verkligen knutit näven. De har sett starka ut, och att de slog ut Elfsborg tyder på att man är heta.  

Så här sänder SVT kvartsfinalerna

Lördag 12/3

15.55-18.00 Appen & svt.se/sport

Häcken – Halmstads BK            

Söndag 13/3

14.15-16.45 SVT1                 

Malmö FF – Norrköping            

14.25-16.30

Appen & svt.se/sport   

Kalmar FF – Helsingborg        

Tisdag 15/3

18.00-20.00 SVT2

20.00-21.00 SVT24

AIK – Hammarby

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.