Marcus Berg sänkte AIK Foto: TT

Marcus Berg sänkte AIK i EL-kvalet

Matchen mot Panathinaikos på Tele2 Arena levde i en halvlek. Men när nyförvärvet Victor Ibarbo hittade målet direkt i andra var AIK:s Europa League-äventyr över. Marcus Berg punkterade dessutom matchen med ett skott i krysset. ”De var snäppet bättre”, sa Nils-Eric Johansson till TV3 Sport efter matchen.

AIK inledde offensivt och pressade Panathinaikos långt ner i banan. Men en kvart in i första halvleken hade grekerna hittat in i matchen och matchbilden jämnades ut mer och mer.

Men drygt en halvtimme in i matchen fick AIK en jättechans när två spelare hamnade fria framför mål när Ofori slog ett inlägg från höger. Men varken Nils-Eric Johansson eller Eero Markkanen fick en fot på bollen.

Europa League

– Det känns som att ”Nisse” stör Markkanen lite där. En god möjlighet, sa TV3:s expert Bosse Pettersson.

Samme Ofori slog även en djupledspassning till högerbacken Haukur Hauksson, som fick avslutet rakt på mål. Med sekunder kvar av första var det så när att Stefan Ishizakis inlägg letade sig in hela vägen i mål, men bollen gick precis utanför.

– Vi måste ha tålamod och bryta ned dem. De har precis inlett försäsongen, så förhoppningsvis orkar vi mer än de, sa Ishizaki i paus.

Mardrömsstart och ridå i andra

Den andra halvleken kunde inte börja sämre för AIK. En djupledsboll hittade fram till Victor Ibarbo, värvad från Serie A-klubben Cagliari i juni, som dunkade in 1-0 till bortalaget. Det innebar att AIK behövde göra tre mål på knappt 45 minuter för att gå vidare.

AIK:s bästa läge kom i den 66:e minuten när Stefan Ishizaki träffade ribban på frispark.

Solna-klubben försökte pressa på för en kvittering i matchen, men då kom istället 2-0 på kontring när skyttekungen Marcus Berg fick bollen serverad och bara kunde vinkla i bollen i bortre krysset.

– Det var en skön träff, sa Berg om målet.

”De var snäppet bättre”

– Första känns bra spelmässigt, inte många chanser men det har inte de heller. Men sen får de 1-0 och det ändrar hela matchen. Riktigt tungt. De var snäppet bättre, säger Nils-Eric Johansson till TV3 Sport.

– Vi ger inte upp utan vi springer och jobbar på. Kan inte klaga på att det ser kamplöst ut, fortsätter han.

– Tuff match, vi var inte med i första. Skönt med en bra start i andra. I dag hade de bättre koll på konstgräs än vi. De gjorde det bra, säger Marcus Berg.