Andreas Alm och AIK skyddar Alexander Isak efter hans succédebut i Allsvenskan. Foto: BILDBYRÅN

AIK skyddar succédebutanten Isak

Uppdaterad
Publicerad

Igår gjorde Alexander Isak debut för AIK i allsvenskan och trycket blev stort på den 16-årige anfallaren. Idag skyddar klubben honom från mediatrycket. ”Vi försöker bara ha en rak väg för honom till nästa prestation. Det är inget konstigt med det”, säger AIK-tränaren Andreas Alm.

Dagen efter den andra omgången i allsvenskan, då AIK besegrade nykomlingarna Östersund med 2-0, var det något av en bubbla som fick skydda lagets yngste målskytt genom tiderna. 16-årige Alexander Isak som satte den andra målet i matchen, var inte anträffbar för media idag.

– Det var Björn (Wesström), som är sportchef, som fattade beslultet tillsammans med Alexander. Det är inte det att man behöver skydda men det klart det är fredag i dag, vi har spelat match, han ska gå i skolan och så har vi match på måndag igen, säger AIK:s tränare Andreas Alm till SVT Sport och fortsätter:

– Vi försöker bara ha en rak väg för honom till nästa prestation. Men han var ju fullt tillgänglig efter matchen i går. Idag tycker Björn att det är ett annat läge och det kan jag också tycka är bra.

”Öppen för media i går”

När SVT Sport träffar AIK på ett regnigt Skytteholms IP, är inte hela truppen med. Startelvan från gårdagen tränade inte fotboll idag. Däribland den unge Isak som AIK:s sportchef Björn Wesström tycker skulle hållas borta från media med tanke på sin ringa ålder, något Alm håller med om.

– Det har ju med åldern att göra utifrån att ni är här. Hade han varit 29 hade ni ju inte stått här. Ja, så han är 16 och det har med åldern att göra, men sen är det så också att vi har inte haft Alex så länge uppe i truppen och man ska lära känna honom och då kan man välja att göra så här. Men han var helt öppen och tillgänglig för media i går, det är bara in till nästa match som vi göra lite annorlunda.

Klubbens yngste målskytt

16-årige Isak blev AIK:s yngste målskytt genom tiderna efter sitt 2-0-mål mot Östersund och därmed också allsvenskans näst yngste målskytt under 2000-talet. Den unge anfallaren gjorde succé på planen och tränaren Alm kan inget annant än hylla honom även dagen efter matchen.

– Isak skulle kunna spela anfallare med vem som helst, han har den fördelen i sitt spel, många vill ge honom bollen och han är duktig på att sätta andra i spel, så partner till honom är mindre viktigt, han är flexibel, säger Alm och fortsätter prata om succédebutantens spelstil.

– Han är väldigt rörlig. Han har stor spelförståelse, han kan både vara djupare ner och spela ytter om det sbehövs. Framför allt i det defensiva arbetet kunde pekade han igår med hela handen var Carlos (Strandberg) skulle vara och var andra skulle vara och andra sa till honom, så han gjorde det bra på många sätt. Så det är därför potentialen hos honom känns extra stor, säger Alm som menar att Isak har stor chans att konkurrera om platsen i startelvan till nästa möte.

– Bästa laget att slå Göteborg kommer att tas ut och han har stor chans att vara en del av det, äsger AIK-tränaren.

AIK möter Göteborg på hemmaplan på måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.