AIK deppar efter slutsignal. Foto: TT

Göteborg tog guldchansen

Det blev IFK Göteborg som tog chansen att hänga på IFK Norrköping i guldstriden i allsvenskan. Efter seger med 2-1 mot AIK ligger laget en poäng bakom ”Peking” inför den sista omgången. ”Jag hoppas kunna skjuta oss till SM-guldet”, säger matchjälten Gustav Engvall till SVT Sport efter matchen. AIK däremot är i princip avhängda.

De sista minuterna på Friends arena blev en jakt från AIK för att fortfarande ha chansen att vinna det allsvenska guldet, inför en rekordpublik på nära  44 000. Men de nådde inte ända fram.

I direktmötet mellan de två lag som fortfarande kunde lyckas gå om IFK Norrköping var det IFK Göteborg som blev vinnarna. Laget är en poäng bakom Norrköping inför den sista omgången på lördag.

Utropstecknet för Blåvitt var 19-årige Gustav Engvall, som gjorde en storartad match, och IFK:s båda mål.

– Det känns jättebra för både mig och laget, och det känns jättebra att vi får någonting med oss och inte straffas i sista minuterna, säger Engvall till SVT Sport.

– Det är roligt att spela fotboll. Synd med säsongen, det är bara en match kvar men jag hoppas kunna skjuta oss till SM-guldet ändå.

”Vågar inte tänka på det”

IFK Göteborg har nu chansen att ta sitt första allsvenska guld sedan 2007.

– Jag vågar inte tänka på det, det är en match kvar och allt kan hända. Men jag tror på det som fan och det gör laget också, säger Engvall.

AIK har fortfarande en teoretisk chans att vinna guldet, men den är liten.

– Vi gjorde en en bra första 20 fram till vårt mål, sedan tappar vi mer än lite momentum efter deras mål. Där vi också slår i varandra, vi tappar det på ett mål som vi själva orsakar, säger tränaren Andreas Alm.

AIK kan hamna på samma poäng som Norrköping om de vinner och ”Peking” förlorar på lördag, men de har en sämre målskillnad. Dessutom måste också Göteborg förlora om AIK ska ta guldet.

– Jag är ganska krass, vi har fått chansen att tävla mot en kandidat till att vinna mästerskapet och vi förlorade. Så får vi se vad det betyder i slutändan, säger Alm.

Men det började bra för AIK. Med dryga 19 minuter spelade gav Henok Goitom hemmalaget ledningen genom ett vapen som har varit framgångsrikt för laget under säsongen: ett långt inkast. Dickson Etuhu vann nickduellen och bollen hamnade till slut framför Goitom i straffområdet.

Men bara 23 sekunder efter avspark kvitterade IFK. Gustav Engvall blev plötsligt fri när AIK-försvararna inte kunde få bort bollen.

AIK satte publikrekord

Göteborg spelade upp sig allt mer i andra halvlek och med knappa timmen spelad blev Engvall tvåmålsskytt med en skicklig manöver. Han tog emot bollen med bröstet vid straffområdeslinjen mitt framför mål, och lyckades trots att han hade en försvarare intill sig vinkla in bollen diagonalt förbi Patrik Carlgren i AIK-målet.

Engvalls självförtroende växte allt mer och en stund senare hade han en riktigt bra chans att utöka, när han ensam dribblade ett skakat AIK-försvar och tvingade Carlgren till en kvalificerad räddning med sitt skott längs marken.

AIK satte publikrekord i matchen med 43 713 åskådare, fler än någonsin i en hemmamatch för klubben.