Allsvensk rutin stoppade ny Sufstarssuccé

Succélaget Sufstars inledde med bra teknik, högt tempo och ett stort självförtroende men stoppades av allsvensk rutin. Elfsborg blev för svårt för division fyra-laget som ”bara” förlorade med 1-0. ”Vi fick fullt upp”, säger Elfsborgs tränare Magnus Haglund.

Inför matchen mellan Elfsborg och Somaliska Ungdomsföreningen, Sufstars, var matchbilden given: Elfsborg skulle ha stort bollinnehav – och division 4-laget Sufstars, skulle behöva springa och jaga mycket boll.

Men likt när Sufstars slog ut division 1-laget Öster med 3-2 i den första omgången av Svenska cupen överraskade Växjölaget.

Svenska Cupen

Sufstars, som är ett integrationsprojekt från Växjö som avancerat rakt genom seriesystemen och numera leder division fyra, satte direkt press på det allsvenska topplaget och ordnade matchens första hörna redan i den sjunde minuten efter ett effektivt och snabbt kortpassningsspel spelat sig igenom Elfborgsförsvaret och tvingat Anton Lans att bryta.

Hörnan blev Sufstart första av många oväntade men vassa målchanser – Sabwe Jastas Jose var så när att sätta bollen bakom Abbass Hassan, men som genom snabb aktion räddade både bollen och situationen.

Prodell ordnade Elfsborgsledning

Sufstars fortsatte spela respektlöst och Elfsborg spelade onödigt svårt i matchens första halvlek men kunde i efter halvtimmen spelad ta ledningen med 1-0 efter en rejäl tempoväxling.

Adam Lundqvist stod för förarbetet och placerade in en boll rakt in i straffområdet från vänsterkanten där Viktor Prodell kunde bredsida in bollen i öppet mål.

Elfsborg tog mer och mer över matchen men Sufstars hade två bra lägen att kvittera före halvtidsvila.

– Vi är inte överraskade över deras spel men vi gör ingen bra första halvlek. Vi går inte in i närkamperna ordentligt och har för dåligt fokus, säger Sebastian Holmén till SVT Sport.

Förändrad matchbild i andra halvlek

I andra halvlek var matchbilden en annan, och Sufstars hade svårt att skapa lägen och inledde andra halvlek med ett mycket längre tempo än i den första. I slutet gjorde Växjölaget en sista kraftansträngning för att reducera. Men Elfsborgs allsvenska rutin satte stopp för en ny Sufstars-skräll.

– De var jätteduktiga, det ska bli roligt att följa det här laget. De hade en väldigt speed som gjorde att deras kontringar som gjorde att vi behövde falla hem. Vi fick fullt upp men skönt att vi ändå kunde vinna, säger Magnus Haglund till SVT Sport.

Trots förlusten var Sufstars tränare Idriza Abdufkarim Razak nöjd med lagets prestation.

– Vi gjorde vårt bästa men vi lyckades inte, säger Sufstarts tränare Idriza Abdufkarim Razak till SVT Sport.

”Allsvenskan är min dröm”

I Sufstarts stod en spelare ut – anfallsstjärnan Tif Kiddu, som gång på gång stressade Elfsborgs försvar. Nu fortsätter spel i division fyra för Kiddu som har siktet inställt mot de högre divisionerna.

– Det var en bra match, vi hade chanser. Vi hade några möjligheter och spelade som ett lag, säger Tif Kiddu och fortsätter:

– Jag önskar att jag kan spela i allsvenskan. Det är min dröm.