Lyon vann Champions League i fjol. Foto: TT

Allt du behöver veta inför damernas CL-kamp

Uppdaterad
Publicerad

Upplägget är något helt annat än vanligt. Men favoriten till segern är densamma som alltid.

Här är allt du behöver veta inför avgörandet av damernas Champions League som startar om på fredag.

Vilka lag gör upp om titeln?

Regerande mästaren Lyon jagar sin femte raka titel. Övriga lag i kvartsfinal: Bayern München, Wolfsburg, Glasgow City, Arsenal, Paris Saint-Germain, Barcelona och Atlético Madrid.

När spelas matcherna?

De första två kvartsfinalerna, Glasgow City-Wolfsburg och Atlético Madrid-Barcelona, spelas på fredag och dagen därpå är det dags för de återstående två, Arsenal-Paris Saint-Germain och Lyon-Bayern München. Semifinalerna spelas 25-26 augusti och finalen, som avgörs i San Sebastián, går den 30 augusti.

Hur påverkas turneringen av coronapandemin?

Precis som för herrarna är det ett komprimerat slutspel som gäller, med enkelmöten på neutral plan inför tomma läktare i stället för det klassiska hemma/borta-upplägget. För damernas del är det norra Spanien som blir skådeplats för de återstående matcherna – kvartsfinaler, semifinaler och final – med Bilbao och San Sebastián som värdstäder.

Coronaläget i lagen?

Atlético Madrid, med svenska landslagsmålvakten Hedvig Lindahl, meddelade i förra veckan att klubben har drabbats av fem coronafall. De smittade ska inte ha visat några symptom, men isolerades.

I måndags, efter att övriga laget testats på nytt, alla negativt, återupptog Atlético sin träning.

Nya regler öppnar för Lindahl?

Eftersom många spelarkontrakt gick ut under sommaren har Uefa bestämt att tillåta klubbarna att registrera upp till sex nya spelare inför slutspelet. Det gäller även spelare som har representerat andra klubbar under den pågående turneringen, dock får bara tre av dessa ha tillhört någon av övriga klubbar som är klara för kvartsfinal.

En sådan spelare är Hedvig Lindahl, som bytt från Wolfsburg till Atlético Madrid under sommaren, och finns med i Atléticos matchtrupp inför fredagen.

Vilka är favoriter?

Tyska Wolfsburg och spanska Barcelona, med stjärnor som Jennifer Hermoso och Lieke Martens, får ursäkta. Lyon, som har vunnit de fyra senaste Champions League-turneringarna, är på nytt klar favorit.

Lagets vindsnabba nederländska Shanice van de Sanden varnar dock för det kluriga upplägget, där det är vinna eller försvinna direkt.

– Vanligtvis om man spelar dåligt i den första matchen så får man chansen att rätta till det. Men om vi förlorar nu – då är vi utslagna, säger van de Sanden till internationella fotbollförbundets hemsida, fifa.com, inför Lyons kvartsfinal mot tyska Bayern München.

Är Hegerberg redo?

Norska superstjärnan Ada Hegerbergs säsong tog egentligen slut i januari, när hon drog av korsbandet. Men coronakrisen har skjutit fram Champions League-slutspelet ordentligt, och när Lyon presenterade sin trupp till Spanien fanns Hegerberg med. Kan hon spela vore det en skaplig förstärkning för redan urstarka Lyon: med 53 mål är Hegerberg Champions League-historiens främsta målskytt, och i fjol gjorde hon ett hattrick i finalen mot Barcelona.

Vilka svenskor är med?

Amanda Ilestedt och Hanna Glas i Bayern München, Fridolina Rolfö i Wolfsburg och Hedvig Lindahl i Atlético Madrid. För Lindahl kan det bli direkt in i hetluften, hon har inte spelat någon match med sin nya klubb inför kvartsfinalen mot Barcelona.

Var kan man se matcherna?

Nent Group har rättigheterna till slutspelet. Kvartsfinaler, semifinaler och finalen kommer därför att kunna ses på Viaplay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.