IFK Göteborg förlorade i tredje kvalomgången mot Helsingfors. Foto: BILDBYRÅN

Alvbåges nick sänkte Göteborg i Europa League-kvalet

I den tredje kvalomgången till Europa League fick IFK Göteborg se sig besegrat via målvakten John Alvbåges bakhuvud. Finska HJK Helsingfors har därmed fått goda förutsättningar för att ta sig vidare till play off, samtidigt som Blåvitt-fansen var mindre nöjda med domarinsatsen.

Den tredje kvalomgångens första match blev tuffare för IFK Göteborg än vad hemmalaget hade väntat sig.

Blåvitt som varken lyckades skapa särskilt många målchanser eller för den delen förvalta de få som uppstod, kom igång först i slutet på den första halvleken. Hemmalaget fick där se det finska laget näta, men målet bortdömt efter att domaren blåst av för frispark.

Europa League

Hemmalaget skulle i den 42:a matchminuten få till halvlekens bästa målchans men Helsingfors-försvararna var framme och räddade. Trots returchans gick bollen inte in och ställningen var 0-0 i halvtidsvilan.

– Vi var bra i den sista kvarten men inte tillräckligt starka, säger IFK:s tränare Jörgen Lennarstsson till Viasat efter matchen.

Helsingfors starkare

Trots att hemmalaget började komma in i matchen i slutet på den första halvleken var det ändå bortalaget som tidigt i den andra tog ledningen på Nya Ullevi. Tanaka placerade bollen säkert längs den högra sidan och gav gästerna 1-0.

Hemmalaget blev allt mer kinkigt och domaren som var snabb med korten, gav göteborgarna deras tredje varning i matchen. Tobias Hysén hamnade i protokollet efter att ha kastat sig efter bollen i den 59:e matchminuten.

Emil Salomonsson kvitterade sedan för IFK Göteborg när laget den här gången fick in returen och hemmalaget såg ut att ha räddats kvar i matchen.

Men Helsingfors-spelarna var snäppet starkare och vassare och skulle svara snabbt.

Efter slarv i Blåvitt-försvaret tog finska anfallaren Morales chansen och drog bollen en gång för att sedan placera den längs högra stolpen och via John Alvbåges bakhuvud gick bollen över mållinjen och finskarna var i ledning igen med ställningen 2-1.

– Vi var inte tillräckligt skickliga. Vi gör lite fel på lite olika håll här och går bort oss lite på det andra målet, säger Jörgen Lennartsson, tränare i IFK Göteborg, till Viasat efter matchen.