Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Johansson om succén: ”Gått över förväntan” Foto: Bildbyrån

Andreas Johansson om Halmstads BK:s succé: ”Gått över förväntan”

Uppdaterad
Publicerad

Som nykomlingar har Halmstads BK smugit upp på en femteplats i allsvenskan.

Men med veteranen Andreas ”Ante” Johansson håller klubben fötterna på jorden siktar på att säkra kontraktet.

– Säsongen har gått över förväntan, säger 41-åringen till SVT Sport.

Som en blixt från en klar himmel seglade nykomlingen Halmstads BK upp på en femteplats i allsvenskan. Hur hamnade de där? Svaren hittar vi i ett starkt hemmaspel och en förnedrade förlust med 6-1 mot Elfsborg.

– Vi fick en bra start i premiären hemma mot ett topptippat AIK. Sen har vi gjort ett bra resultat mot många storstadslag på hemmaplan och vi har känt oss starka hemma med publiken, säger lagkaptenen Andreas ”Ante” Johansson till SVT Sport.

Vad hände efter Elfsborg-torsken?

– Den var lite tung, men vi pratade samman och gick tillbaka till våra grunder. Därefter ändrade vi lite i vår formation och fick Erik Ahlstrand i en tiaroll och det har sett bra ut. Sen har vi tagit väldigt mycket poäng. Där och då hade vi inte vunnit på bortaplan på lång tid, även om man räknar in året innan i superettan, men efter det har vi tagit fyra raka segrar borta och fått ordning på det och tagit många poäng, säger han och fortsätter:

– Sen nu när vi har lyckats vinna på bortaplan och tagit fyra raka så går det snabbt i fotboll med trepoängssystemet. Då trillar det in och då går formkurvan uppåt.

Slog rekord

Att referera till ”trepoängssystemet” är det inte många fotbollsspelare som gör. Men 41-årige Ante Johansson slog nyligen rekordet som den meste utespelaren någonsin i allsvenskan med sina 412 (413 nu) matcher. Vill han slå rekordet som den meste spelaren måste han hålla i även över nästa säsong.

– Jag kanske är tjatig, men det primära målet är att säkra ett kontrakt med HBK, men det är klart att förhoppningen är att spela allsvensk fotboll nästa år. Det är kul att man blir hyllad med matcherna man gjort som meste utespelare, det är man stolt över.

Det är återkommande. Ingen ska sväva i väg, trots en femteplats. Kontraktet ska säkras först.

– Säsongen har gått över förväntan. På 14 matcher har vi 23 poäng, som nykomlingar är det starkt och bra gjort. Men vi är otroligt ödmjuka inför uppgiften, vi vill bara säkra ett nytt kontrakt så vi kan spela allsvensk fotboll nästa år.

Se höjdpunkter och mål från allsvenskan här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.