Foto: TT Nyhetsbyrån

Ängelholms FF: Vi begär konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Ängelholms FF, nästjumbo i superettan, begär sig själva i konkurs. Det står klart efter dagens krismöte, skriver Helsingborgs Dagblads på webben.

Konkurshotet har hängt över Ängelholms FF i nästan två år. I dag tog klubben beslutet.

– Beroende på en dags försening av lönen sätter vi klubben i konkurs. Spelarna vill inte avvakta i 14 dagar som var vårt förslag till dess att transferfönstret stänger, säger ordförande Sten-Inge Fredin till Helsingborg Dagblad.

Fredin säger också till Helsingborgs Dagblad att alla spelare nu är fria att söka sig till nya klubbar. Klubben ”kommer tidigast att spela fotboll igen 2017 – i division 6”. Det är oklart vad som händer med ungdomssektionen och enligt Fredin avgår styrelsen med omedelbar verkan.

”Konkursförvaltaren som tar beslut i sådana frågor”

Men fotbollsmässigt är Ängelholms framtid i superettan i nuläget oklar. Om laget drar sig ur kommer lagets resultat att strykas. Men det kan vara så att konkursförvaltaren, som utses av tingsrätten och träder in i klubbstyrelsens ställe, bedömer det möjligt att fortsätta bedriva tävlingsverksamhet, enligt Svenska fotbollförbundets förbundsjurist Krister Malmsten.

-Det blir konkursförvaltaren som tar beslut i sådana frågor. Det kan vara så att han eller hon bedömer det ekonomiskt försvarbart i förhållande till borgenärer att klubbens lag spelar vidare, till exempel om man kan förvänta sig inkomster från exempelvis sponsorer. Nu är inte jag insatt i Ängelholms ekonomi, så att uttala sig om situationen för just den klubben blir mest spekulationer, säger Malmsten.

Ängelholms FF bildades 1976 efter en sammanslagning av Ängelholms IF och Skörpinge GIF. 2002 gick ÄFF för första gången upp i superettan och 2008 var laget tillbaka i näst högsta divisionen. 2011 tog sig laget till kvalspel till allsvenskan, men ÄFF blev kvar i superettan. Förra säsongen slutade laget på tolfte plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.