Har Pia Sundhage gjort sin sista match som svensk förbundskapten? Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Är det över nu, Pia?

Uppdaterad
Publicerad

Hon kom in som en hyllad frälsare.

Men frågan är om Pia Sundhages karriär som förbundskapten är över nu?

När Pia Sundhage 2012 tog över det svenska landslaget jublade en hel fotbollsnation. Sundhage var världens hetaste tränare och hade tagit två OS-guld och ett VM-silver med USA.

Förväntningarna var således höga i Sverige. Hon skulle lyfta den svenska damfotbollen, både medialt och spelmässigt.

Damlandslaget i fotboll

Gått sämre och sämre

Men resultaten har inte speglat förväntningarna, utan har blivit sämre och sämre allt eftersom. Det blev visserligen ett brons i hemma-EM 2013, men därefter har det gått sämre.

Och efter ett tungt år så åkte hennes lag i kväll ur VM i Kanada. Laget gick igenom gruppspelet utan att vinna en enda match, och gick vidare till åttondelsfinal som 16:e och sista lag.

Tyskland överlägset

Och i åttondelsfinalen mot Tyskland var Sverige chanslöst. Tyskland var överlägset, och vann till slut med 4–1.

Mycket tyder på att det var Sundhages sista match som svensk förbundskapten. Hon har visserligen kontrakt i ytterligare ett år, men har vid flera tillfällen öppnat för att kliva av ifall Sverige skulle missa OS 2016, vilket de nu är ytterst nära att göra. Det blir i så fall första gången som Sverige missar OS.

– Blir det inget OS måste vi för damlandslagets skull hitta en lösning. Det är EM 2017 och den nya förbundskaptenen måste få lite tid, sade hon till exempel till Aftonbladet inför VM.

”Vad jag ska göra är skitsamma”

Just efter slutsignalen ville Sundhage inte säga något om sin framtid.

– Just nu tycker jag att det är tråkigt för spelarna att vi måste åka hem. Vad jag ska göra i framtiden är skitsamma, sade hon till TV4.

SVT Sports expert Frida Östberg säger så här om Sundhages framtid:

– Hon måste ju känna själv vad hon vill göra. Känner Pia att hon inte har mer att ge så är det så. Hon upplever själv att hon inte hittat ett bra samarbeta med föreningar och det tror jag är väsentligt för att det ska fungera bra.

Om Sundhade skulle lämna har Östberg redan några alternativ som kan ta över.

–– Tony Gustavsson känns jätteintressant. Han skulle jag absolut kunna tänka mig som förbundskapten. En annan tänkbar kandidat är Magnus Wikman, tränare för Sveriges P16-landslag. Sedan finns Andrée Jeglertz, Finlands förbundskapten. Om man skulle locka till sig någon utifrån med gott självförtroende och tydligt tänk så är Maren Meinert, tränare för Tysklands U20-landslag, ett alternativ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet