Asllani tillbaka i blågult efter tuff tid

Uppdaterad
Publicerad

När Pia Sundhages landslag samlades i dag, inför nästa veckas EM-kvalmatch mot Danmark, var Kosovare Asllani tillbaka i truppen. När en nära familjemedlem drabbades av cancer var det naturligt för henne att tacka nej till den förra samlingen. Fotbollen har inte haft prioritet. Men PSG-anfallaren tycker att det är skönt att vara tillbaka.

– Det är klart att jag uppskattar att vara tillbaka på planen och känner som i dag när man kör extra avslut och tränar lite extra, att det är kul! Det är det viktigaste att hitta tillbaka till glädjen, för de senaste månaderna har man inte haft så väldigt hög motivation, berättar Asllani för SVT Sport.

Var har du hämtat styrka?

Damlandslaget i fotboll

– I grund och botten är ju familjen den största styrka man har och det är därifrån. Samtidigt är det viktigt att man känner stöd i lagen man spelar, både i PSG och i landslaget, så det har varit viktigt. Skönt att vara tillbaka.

Kosovare Asllani har under den tuffa tiden startat en insamling till stöd för barncancerfonden, där hon skänker sitt arvode för den barnbok ”Passa bollen! ropar Kosse!” som hon själv är inspirationen till.

– Att stötta barncancerfonden, det är väldigt viktigt för mig, så det var väldigt naturligt. Det kan bli bra, jag är glad att kunna hjälpa till.

Nyfiken på nya spelsystemet

Det är ett par veckor sen Asllani senast spelade match, men hon har tränat på och känner sig fysiskt i helt ok form. Och säger till SVT Sport att hon nu ser fram emot att ställas mot tufft danskt motstånd, och att få vara med och testa det nya spelsystemet, 4-3-3.

– Det har ju varit bra. De har vunnit två matcher, och det blir roligare att prova nu mot ännu tuffare motstånd. Jag är nyfiken!

Kosovare Asllani är inne på sin fjärde säsong i PSG, och funderar på framtiden.

– Jag känner lite ”been there done that”. Det har varit väldigt nyttiga år. Jag känner att jag utvecklats. Men jag är lite sugen att prova nåt annat. Får se vad som händer.

Tillbaka till Sverige?

– Ska aldrig säga aldrig, men inget jag ser nästa år i alla fall. Men man vet aldrig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet