Lionel Messi. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Attacken: ”Barca har svikit Messi”

Uppdaterad
Publicerad

Superstjärnan Lionel Messi dömdes till 21 månaders villkorlig dom för skattebrott.

Nu får Barcelona motta hård kritik – av klubbens förre president Joan Laporta.

”De har svikit tidernas bäste spelare”, säger han.

Det var i början av juli som argentinaren, och hans pappa Jorge Horacio, dömdes till fängelse och dryga böter för tre olika skattebrott. Messi ska ha undanhållit närmare 40 miljoner kronor mellan 2007 och 2009 med hjälp av skalbolag i flera olika länder.

– Det handlade inte om okunnighet, han ville helt enkelt inte betala sina skatter. Det är som i den kriminella världen. Längst upp finns en höjdare som inte vill veta någonting om detaljerna, sade åklagaren Mario Maza då.

”Inte vid Messis sida”

Nu riktas skarp kritik mot stjärnans klubb, Barcelona, av förre presidenten Joan Laporta. I en intervju med katalansk radio säger han:

– Klubben har svikit spelaren. Tidernas bäste spelare och den bäste spelaren i världen just nu. Vi har en president och en styrelse som inte fanns vid Messis sida när han befann sig i rätten, säger Laporta, och delar ut en känga till nuvarande presidenten Josep Maria Bartomeu.

När domen föll gick klubben snabbt ut med en skrivelse på sin hemsida. Där skrev de bland annat: ”Barcelona kommer fortsätta att stå till förfogande för Leo Messi och hans familj för att stödja honom i vilka åtgärder han än väljer att ta gällande sitt försvar av hans ärlighet och rättsliga intresse”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.