Abubakari firar efter sitt 2-0 mål i matchen mot Elfsborg. Foto: TT Nyhetsbyrån

Åtvidaberg riskerar poängavdrag

Uppdaterad
Publicerad

Åtvidaberg riskerar poängavdrag efter att man använt spelare utan arbets- och uppehållstillstånd. Det skriver TV4:s Fotbollskanalen.

– Jag har inte hört något om det här. Jag tror att mitt arbetstillstånd är okej, säger han till Expressen.

Två spelare i Åtvidaberg saknar giltiga arbets-och uppehållstillstånd. Tillstånden har inte förnyats.

– Åtvidaberg kan förlora sina spelade matcher med 0-3, säger tävlingskommittens ordförande Gerhard Sager till TV4:s Fotbollskanalen.

Allsvenskan 2014

Mohammed Abubakari är en av spelarna det gäller. Han har gjort två viktiga mål, i 2-1-segern mot Elfsborg och i 2-2-mötet med Kalmar. Emmanuel Dogbe saknar också tillstånd.

”Ingen av dem får spela matcher”

– När man får ett beslut, så står det längst ner att om du vil fortsätta arbeta i Sverige måste du ansöka om förlängning. Vi skickar inte ut några påminnelser eller så, säger Migrationsverkets pressinformatör Guna Graufelds till SVT Sport.

– Båda två har haft tillstånd men de har löpt ut, vilket betyder att ingen av dem får spela matcher, säger Graufelds.

– När jag kom i januari sa min agent att man höll på att förnya det, men att det var okej. Så jag vet inte varför det är ett problem nu, säger en av spelarna Emmanuel Dogbe till Expressen.

Om Åtvidaberg blir av med alla sina inspelade åtta poäng kommer tabellen ritas om rejält. Elfsborg, till exempel, klättrar till 13 poäng – samma som ledande Malmö FF.

– I ett normalfall om du spelar med obehöriga spelare så förlorar du poängen från alla matcher som spelaren har spelat i, men det kan finnas omständigheter att en spelare har spelat obehörigt. Det kan vara ett administrativt fel av föreningen eller andra särskilda skäl för att spelaren inte ska förklaras som obehörig och som kan göra att klubben kan få en straffavgift i stället för poängavdrag, säger Sager.

Det är Disciplinnämnden som gör bedömningen huruvida klubben ska straffas och hur.

”Förlorar poängen som spelaren spelat i”

– Grunden är att du förlorar poängen som spelaren har spelat i, men som sagt: det kan finnas omständigheter. Så som det blir om laget förlorar poängen så ändras resultaten till 0-3 till de andra lagen om inte lagen har vunnit med mer, säger Sager.

Liknande fall tidigare har inte gett poängavdrag. 

2004 missade Malmö FF att Afonso Alves behövde ett nytt pass när de sökte arbets- och uppehållstillstånd.  Malmö fick göra en ny ansökan och vare sig klubben eller Afonso straffades den gången.

2009 spelade Wanderson i Gais utan arbets-och uppehållstillstånd i en och en halv månad. Örebro och Hammarby anmälde Gais, som friades av Disciplinnämnden då man ansåg att Wanderson haft rätt att befinna sig i Sverige vid tidpunkten för ÖSK-mötet. Hammarby hade inte skickat in sin protest i tid.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allsvenskan 2014

Mer i ämnet