Mohammed Abubakari kan visa sig vara EU-medborgare. Foto: TT Nyhetsbyrån

Åtvidabergs hopp: Abubakari kan räknas som EU-medborgare

Uppdaterad
Publicerad

Åtvidaberg riskerar poängavdrag på grund av att de har använt sig av spelare utan arbets- och uppehållstillstånd.

Men nu hoppas de kunna slippa straff. – Mohammed Abubakari har varit bosatt en längre tid i Grekland, och förhoppningsvis kan han räknas som en EU-medborgare, säger Tom Skarin, tf ordförande, till SVT Sport.

I går blev det känt att Åtvidaberg har använt sig av två spelare utan giltigt uppehålls- och arbetstillstånd, vilket gör att de riskerar poängavdrag. Nu har de dock ansökt om förlängda tillstånd hos Migrationsverket.

Dessutom avslöjar de nu hittills okända uppgifter.

Allsvenskan 2014

– Mohammed Abubakari har varit bosatt en längre tid i Grekland, och förhoppningsvis kan han räknas som en EU-medborgare, vilket gör att han inte behöver arbetstillstånd, säger Tom Skarin, tf ordförande, till SVT Sport.

Får inte spela

De har tagit upp frågan med Migrationsverket, men inte fått besked ännu.

Till SVT Sport bekräftar Migrationsverket att man kan få arbeta i Sverige, i ÅFF:s fall spela fotboll, även utan arbets- och uppehållstillstånd – i vissa fall.

– Det finns undantag om man har statusen som varaktigt bosatt i ett annat EU-land samt ett arbetserbjudande. För att få ett sådan status måste man ansöka om det i respektive land, säger  Magnus Skarbo på Migrationsverket.

Men kan man ansöka om att få den statusen så här i efterhand?

– Det kan jag inte svara på om det kan gälla retroaktivt. Vi har experter som tittar på det, säger Skarbo till SVT Sport

På Migrationsverket hemsida står det: För att få status som varaktigt bosatt ska du ha bott i ett EU-land i minst fem år med uppehållstillstånd. Du ska också ha permanent uppehållstillstånd och kunna försörja dig. För att få statusen ska du ansöka om ett särskilt EU-uppehållstillstånd.

Om detta kan appliceras för Abubakari utreds nu. I väntan på besked får nu varken Abubakari och Emanuel Dogbe spela något.

– Vi gör allt vi kan för att påskynda den fortsatta handläggningen. Vi har vädjat och visat på vår situation, men vi har självklart respekt för Migrationsverkets jobb, säger Skarin.

När tror du att ni kan få besked?

– Vi hoppas naturligtvis så snart som möjligt. Men jag vill inte spekulera i någon tidsram, det skapar bara onödiga förväntningar.

Hur har spelarna reagerat?

– De uppträder moget och bra. Men självklart är de bedrövade.

Alla medlemmar kan anmäla

Än så länge har ingen anmälan gjorts mot Åtvidaberg för överträdelserna.  Men vilken medlem som helst i en av de berörda klubbarna, som ÅFF mött, kan skicka in en anmälan.

– Vem som helst som anser sig ha nån anknytning till de föreningar som Åtvidaberg har slagit kan anmäla det. Så det kan komma anmälningar från många håll, säger Göran Nilsson,  vice ordförande i disciplinnämnden till TV4.

Dessutom kan Disciplinnämnden ta up ärendet själva.

Jag tror säkert att vi kommer att diskutera det. Men om det kommer så långt att det aktiveras ett ärende mot Åtvidaberg, det är mer än jag kan svara på.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allsvenskan 2014

Mer i ämnet