James Troisi blev matchvinnare för Australien. Foto: TT Nyhetsbyrån

Australien tog hem historisk titel efter stor dramatik

Australien såg ut att vinna utan dramatik.

Men så blev det inte.

Lagets tog visserligen hem sitt första asiatiska mästerskap någonsin – men det blev stor dramatik.

För första gången någonsin är Australien asiatiska mästare i fotboll.

De är det efter att ha vunnit finalen hemma i Sydney, där de 2–1-besegrade Sydkorea.

Australien såg ut att ta en relativt säker 1–0-seger efter ett mål i slutet av den första halvleken. Men på tilläggstid i den andra halvleken kvitterade Sydkorea och matchen gick till förlängning.

Juric tog sig förbi två

Och där – i den första förlängningshalvans sista sekunder – gjorde James Troisi 2-1, fint framspelad av Tomi Juric. Juric, som nere vid kortlinjen föll och sedan uppvaktades hårt av två koreaner, lyckades tunnla den ene spelaren och seplade fram till Troisi som alltså satte bollen i mål.

Det målet blev matchens sista och Australien, som 2006 gick med i det asiatiska fotbollsförbundet, är för första gången asiatiska mästare. 2011 blev de tvåa efter en finalförlust mot Japan.