”Avstängningen tyder på bevis”

Uppdaterad
Publicerad

Lars-Christer Olsson, ordföranden i Svensk elitfotboll, har många år bakom sig inom Uefa. Han är inte förvånad över det som händer inom Fifa nu.

– Ingen av oss som varit med är överraskade. Så här har de arbetat länge. Om du kliar min rygg, så kliar jag din, säger han till SVT Sport.

Turerna kring Fifa rullar vidare, en misstänkt betalning ledde till avstängingen av presidenten Sepp Blatter och hans mest troliga efterträdare, Uefas president Michel Platini. Det bara minuter efter att den sistnämnda gått ut med att han lämnat in sin kandidatur till valet av ny ordförande i Fifa, som är planerat att hållas den 26:e februari. Men det är nu osannolikt att valet blir av, om man ska tro Lars-Christer Olsson, före detta generalsekreterare i Uefa.

Lars-Christer Olsson tolkar avstängningen av Sepp Blatter och Michel Platini som ett tecken på att det finns bevis. ”Tror inte de genomfört avstängingen om de inte var riktigt oroliga”, säger han till SVT Sport.

FIFA

– Jag har svårt att se att det blir av, det skulle vara om någon kandidat dök upp som anses vara oberoende och som kan rensa upp i byken, säger Olsson till SVT Sport.

Vad tror du händer med Blatter och Platini nu?

– Jag tror inte att de kommer kunna ta sig tillbaka som president och presidentkandidat. Den etiska kommittén hade inte genomfört avstängingen om de inte varit riktigt oroliga. Avstängingen tyder på att de har någon form av bevis.

Du har jobbat i den här världen länge, är du förvånad?

– Nej, jag är inte alls förvånad, kanske lite över hur långt utredningarna kommit men vi jobbade för att komma till bukt med det här även under min tid i Uefa, bara att vi aldrig fick med oss något stöd i frågan.

Vad betyder hela Fifa-skandalen för fotbollen, är det positivt eller negativt?

– Jag ser det som en positiv möjlighet för fotbollen att revaschera sig. Fotbollen som verksamhet är sund, allt jobb som läggs ner i nationsförbunden och på gräsrotsnivå är i sig sund, det är ledarskapet i toppen som är korrupt.

Vad väntar nu för Fifa?

– Jag skulle kunna tänka mig att de tar hjälp av IOK (Internationella olympiska kommittéen), som har haft liknande problem som de kommit till bukt med, även fast det fortfarande finns en del konstigheter där så tror jag att de kan bidra med kunskap och erfarenhet. Jag hoppas att de amerikanska och schweiziska myndigheterna tillsammans med den etiska kommittéen är snabbfotade nu och tar fram bevis så snabbt som möjligt.

Tror du att Fifas etiska kommitéen kommer göra vad som krävs?

– Nej, jag tror inte det. Det är bra att agerar nu, men jag har inte mycket förtroende för en kommittée som utsetts av de som är avstängda själva.

Finns det i dagsläget något namn som skulle kunna ta över som du ser det?

– Det finns många namn, men det måste vara någon som inte varit med under den korrupta perioden. En lösning som skulle kunna upprätta fotbollen rykte skulle vara om en oberoende komission tog över under en period.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FIFA

Mer i ämnet