Balansen är nyckeln för Lennartsson

Uppdaterad
Publicerad

Glädje och allvar. Träning och vila. Kreativitet och struktur. Anfall och försvar. För Jörgen Lennartsson handlar fotboll om att hitta en balans mellan två motpoler. – En tränares uppgift är att hitta rätt för just sitt lag, där och då, säger IFK Göteborgs succétränare.

Sedan Jörgen Lennartsson tog över IFK Göteborg i november förra året har laget vunnit guld i Svenska cupen och leder allsvenskan efter 14 spelade omgångar. Men han vill inte framhäva sin egen betydelse för framgångarna.

– Att vara tränare för ett elitlag är väldigt lite ”one man show”. Alla ledare har en viktig roll. Det handlar om ett samspel, att få ihop ett koncept som vi jobbar efter. Som tränare leder man den verksamheten, men vi gör det tillsammans.

Allsvenskan 2015

Och just arbetet tillsammans är något som Jörgen Lennartsson ständigt återkommer till.

– IFK Göteborg anno 2015 är en grupp duktiga, hungriga fotbollspelare som är sugna på framgång. Lojala mot de idéer som vi bestämt tillsammans. Det är ett härligt gäng att vara ledare för.

Vad är det för idéer?

– Ledstjärnor och riktlinjer för vad som gäller. Att jobba hårt i lagets anda. Vissa saker har spelarna varit med och bestämt, vissa grejer bara ledarna. Spelmässigt satsar vi mycket på fart, både offensivt och defensivt. Snabba omställningar. Spelare som löper mycket med hög fart. Vi har också jobbat mycket med vårat passningsspel.

Ett ”blåvitt DNA”

IFK Göteborg startade säsongen med en till stora delar ny spelartrupp. Ändå har man snabbt nått framgång.

– Vi har fått ihop gruppen på ett bra sätt. Där har de äldre spelarna tagit ett stort ansvar. Mattias Bjärsmyr, Gustav Svensson, Hjalmar Jonsson, Lasse Vibe, Emil Salomonsson, Sebastian Eriksson, med flera. Bra karaktärsspelare utan egna agendor, säger Jörgen Lennartsson och pratar om ett ”blåvitt DNA”.

– Det bygger på hårt arbete och kollektivt tänkande. Många av spelarna har gått den skolan och lärt sig det genom många år.

Framförallt har Göteborgs defensiv imponerat hittills under säsongen, något som blott sju insläppta mål på 14 allsvenska matcher vittnar om.

– Vi utvecklat ett starkt possessionspel. Rent defensivt handlar det om att varje spelare löper, gör sitt jobb och inte fuskar.

Glädje och balans

Glädjen är en annan faktor som Jörgen Lennartsson lyfter fram som del i IFK Göteborgs segerkantade vårsäsong.

– En glad spelare är en bra spelare. Samtidigt handlar fotboll om en balans mellan två motpoler. Glädje och allvar, träning och vila, kreativitet och struktur, anfall och försvar.

Hur skulle du beskriva den sinnesstämning som du själv befinner dig i just nu?

– Jag känner mig väldigt harmonisk och balanserad och trivs bra, både i själva jobbet och i livet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allsvenskan 2015

Mer i ämnet