Foto: TT Nyhetsbyrån

Jannes trupp – oerfaren

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en tuff uppgift att ta sig till VM 2018 i Ryssland. Och nye förbundskaptenen Janne Andersson ska göra det med en oerfaren trupp till sitt förfogande.

Sveriges trupp till mötet med Nederländerna har bara hälften så stor landslagserfarenhet som den trupp som Erik Hamrén inledde EM-kvalet med för två år sedan.

I snitt har varje svensk landslagsman 14,8 landskamper på meritlistan. På Hamréns tid mot Österrike i EM-kvalet hade varje spelare 32,8 landskamper under bältet i genomsnitt.

Herrlandslaget i fotboll

– Fotboll är ett erfarenhetsspel, det kan man inte bortse ifrån, men samtidigt så kan jag inte göra så mycket åt det att många spelare valt att sluta, de med många landskamper, säger Janne Andersson när han ställs inför siffrorna SVT Sport räknat fram.

Siffrorna kommer inte som någon överraskning,  då rutinerade rävar som Andreas Isaksson, Zlatan Ibrahimovic, Kim Källström och Anders Svensson har lagt landslagströjan på hyllan. Men att skillnaden är så stor bör oroa varje svensk supporter som vet till hur stor vikt erfarenhet har i täta kvalmöten.

– Jag bryr mig inte om det, vi får se till att skaffa erfarenhet på de här spelarna och erfarenhet tillsammans. Det finns ju några spelare som varit med en del även i det här laget, säger Andersson.

Janne Andersson har tagit ut 25 spelare mot Nederländerna. Andreas Granqvist, nyblivna lagkaptenen,  har spelat flest landskamper med sin 55 stycken. Bara Mikael Lustig (53) och Marcus Berg (41) har spelat fler än 40 landskamper. I Hamréns trupp till mötet med Österrike i september 2014 fanns hela sju spelare med fler matcher än 40, varav tre med fler än 97 landskamper...

Så här såg Hamréns trupp ut i september 2014

Janne Anderssons första trupp till stundande VM-kvalet

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet