Islänningarna har miljoner anledningar att jubla. Foto: Bildbyrån

Belöningen efter succén: 132 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Island gör succé i fotbolls-EM.

För ö-nationens fotboll är det en jackpott både på och utanför plan.

Landslaget har hittills spelat in 132 miljoner kronor i prispengar, enligt DI.

Efter att Island slagit ut England i åttondelsfinal väntar nu en kvartsfinal mot nästa stormakt, värdlandet Frankrike. Och de sportsliga framgångarna blir också ekonomiska framgångar. För enligt Dagens Industri har bragdinsatserna hittills belönats med 14 miljoner euro (motsvarande drygt 130 miljoner kronor) i prispengar från Uefa.

Skulle man dessutom slå ut fransmännen på söndag får det isländska fotbollförbundet ytterligare 38 miljoner kronor i prispengar.

Fotbolls-EM

”Positiva effekter för samhället”

För ö-nationen, som aldrig tidigare spelat ett stort mästerskap, är det välkomna pengar.

– Fotbollsmässigt är det i jämnhöjd med det bästa vi gjorde i det svenska landslaget. Men det är klart att det känns ju mer eftersom vi är en underdog men också vad det betyder för hela landet. Till och med presidenten sa att det här får positiva effekter för samhället i stort. Har man bidragit till det så blir man ännu gladare, sa Lagerbäck till SVT efter 2–1-segern mot England.

Det totala prissumman för vinnaren av EM, förutsatt att denne har vunnit sina gruppspelsmatcher, blir 27 miljoner euro (motsvarande 250 miljoner kronor). 

Islands miljonregn

För kvalificering till EM: 75 miljoner kronor.

Oavgjort mot Portugal: 4,7 miljoner kronor.

Oavgjort mot Ungern: 4,7 miljoner kronor.

Seger mot Österrike: 9,4 miljoner kronor.

Avancemang från gruppen: 14 miljoner kronor.

Avancemang till kvartsfinal: 24 miljoner kronor.

Källa: DI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet