Vännerna Tove Almqvist och Stina Blackstenius får chansen tillsammans. Foto: TT

Blackstenius skönt bollplank för debutanten Almqvist

Uppdaterad
Publicerad

Den enda debutanten i Pia Sundhages trupp till EM-kvalmatchen i Slovakien, Tove Almqvist, är extra glad över att få kampera ihop med nära vännen Stina Blackstenius. ”Vi har stöttat varann länge och funnits där för varandra. Och det är jätteskönt att ha ett bollplank att bolla lite tankar med”, säger Almqvist till SVT Sport.

Vi tar ett snack med de två 20-åriga Linköpings-spelarna efter det andra träningspasset under samlingen här i Malmö. De känner varann väldigt väl, både på och utanför planen. Och att även Tove nu får chansen med A-landslaget betyder mycket också för Stina.

– Det är en av mina närmaste vänner utanför fotbollen också, så att ha henne här på lägret är jätteskönt och en stor trygghet.

EM-kval fotboll

Har du Tove fått några goda råd av Stina?

– Hon har berättat lite hur det är och vad man ska tänka på, och vilken plats man ska sitta på i bussen, säger hon med ett stort leende.

Var tänker du sätta dig då?

– Det blir ungefär en mittenplats bredvid Stina, säger hon och båda skrattar gott.

Mittfältaren Almqvist tycker att anfallaren Blackstenius är unik som spelare.

– Hon är oftast spelbar. Och har blivit en ännu bättre targetspelare. En skön spelare att ha på planen, säger hon.

Och Stina tycker att Tove är väl värd den här chansen.

– Hon har det där tekniska i sig. Finess. Och hon kan överraska motståndare. Duktig en mot en. Och hon tar bra beslut.

Drömmer om speltid tillsammans

Tove Almqvist och Stina Blackstenius var tongivande när F19-landslaget vann EM-guldet i Israel i somras. Och erfarenheterna från den resan har såklart gett massor att ta vidare, menar de båda. Självförtroende inte minst. Och känslan av att ha vunnit ett stort mästerskap.

Tove tror att hon kommer att utvecklas för varje pass med A-landslaget. Och Stina berättar att hon under de samlingar hon redan varit med känt stort förtroende, och fått chansen att komma in och få en avgörande roll, trots att hon är bland de yngre.

Och båda svarar snabbt och samstämmigt på frågan om vad det skulle betyda att få speltid tillsammans här framöver:

– Det är en dröm vi har att få spela tillsammans i det stora landslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-kval fotboll

Mer i ämnet