Tankovic: ”Det har gått upp och ner”

Uppdaterad
Publicerad

Han drömde om att spela på San Siro tillsammans med Zlatan. Verklighet blev en tuff, framgångsrik start på proffskarriären – i England. Muamer Tankovic delar med sig av proffslivets tankar i första avsnittet inför premiären av ”Blågula drömmar – vägen mot proffslivet”.

Under hösten sänds SVT Sports dokumentärserie ”Blågula drömmar – vägen mot proffslivet”. I en serie i sex delar följer vi upp hur det gick för Sveriges yngsta pojklandslag 2011 i Blågula drömmar – vägen mot proffslivet.

Muamer Tankovic, proffs i AZ Alkmaar sedan i somras, tidigare Fulham, är en av tre spelare som vi följer upp extra nära. Här en glimt av första avsnitten, på besök hos Tankovic och proffslivet i England.

I dokumentären från 2011 fick Muamer Tankovic frågan var han trodde att han skulle befinna sig om fem år.

Jag har sagt det förrut. Jag ska spela på San Siro, jag ska spela mot Inter. Jag ska avgöra den matchen asså. Jag ska ta på mig Milantröjan. Jag hoppas jag kommer spela med Zlatan en dag också.

I årets serie får vi följa Muamer Tankovic på nytt:

– Det är mycket som har gått upp och ner. I början när jag kom hit var det, inte jobbigt, men det var inte riktigt min stil.

Tankovic, den kaxige anfallaren som flyttat till England och Premier League-klubben Fulham redan som 16-åring.

– Det är jävligt stor skillnad när man kommer utomlands. När man först kom hit så, det är fel sida, man blev förvirrad bara man kom hit. Det är maten, det är familjen, det är kompisarna, det är inte samma skämt. Det är livet liksom, säger Muamer Tankovic i första avsnittet av Blågula drömmar – vägen mot proffslivet.

Tre år har gått sedan vi följde P15-landslaget 2011 – hur gick det för killarna vi fick följa i serien? Svaren får vi i uppföljningsserien ”Blågula drömmar – vägen mot proffslivet”.

Alla åtta avsnitt från Blågula drömmar 2011 finns HÄR.

Sändningstid:

Tisdag 19 auguast  22.15 SVT2 – ”Blågula drömmar – vägen mot proffslivet”, avsnitt 1 av 6.

Bakgrund

Under 2010 och 2011 följde vi Sveriges yngsta fotbollslandslag. Landest bästa 15-åriga fotbollsspelare började sin resa mot ett EM-slutspel. Vi lärde känna ett par 15-åringar vars passion för fotboll inte gick att ta miste på.

Fyra år har nu gått. 15-åriga pojkar har nu blivit 19-åriga män som står inför ett vägskäl. Det är nu fotbollskarriären tar fart eller försvinner som en ouppnålig dröm i fjärran. Det är nu allt man lärt sig som fotbollsspelare ska realiseras på seniornivå. I sex avsnitt träffar vi några av spelarna som var med i P15-landslaget. Har karriären tagit fart? Vart befinner man sig fotbollsmässigt? Har drömmarna stannat vid drömmar, eller är de på väg att bli verklighet?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.