Blåvitt hjälper utnyttjade kvinnor från Nepal

Uppdaterad
Publicerad

När IFK Göteborg vann cupfinalen hade Lasse Vibe en av huvudrollerna. Succédansken stod även i centrum när kvinnor som utnyttjats som sexslavar i Nepal besökte Kamratgården, som ett steg i processen att läka. – Man blir känslosam och rörd när man ser att de faktiskt kan le igen, säger Lasse Vibe till SVT Sport.

Skratt och fotbollslek i samspel med män som visar dem hundra procent respekt. Kontrasten kunde inte vara starkare, om man jämför med hur livet såg ut tidigare för den grupp nepalesiska flickor och kvinnor som besökte Kamratgården i fredags.

Har fått tillbaka hoppet om livet

En svensk välgörenhetsorganisation som heter Love Nepal har räddat dem från sexhandel och hjälpt till med utbildning och uppehälle i Nepal. Totalt har organisationen räddat kring 700 flickor och kvinnor från bordeller.

– Jag har aldrig varit mer knäckt i mitt liv, än när jag fick höra om hur rått och brutalt många flickor och kvinnor behandlas i Nepal. De lever alltså som slavar och utnyttjas mellan 20 och 30 gånger per dag. De våldtas, misshandlas och bränns med cigaretter. Det är en väldigt stor brutalitet, men de har på något sätt lyckats resa sig upp med hjälp av mycket mänsklig kärlek och bra personal. Flera av tjejerna är verkligen förvandlade, säger Mikael Alfvén, grundare av välgörenhetsorganisationen Love Nepal.

Vibe chockad av livsödena

– Många blir sålda av sina föräldrar. Som småbarnspappa tänker man, hur är det möjligt? Varför? Men i Nepal är det tyvärr ”normalt” att göra så, det är nånstans sista utvägen för att få pengar. Att skaffa barn och sälja dem, säger Lasse Vibe.

– Jag tillhör den lägsta kasten i Nepal, daliterna. Jag bodde hemma hos min familj, mina föräldrar och syskon, men de sålde oss. Min egen storasyster sålde mig till en bordell i New Delhi i Indien, berättar Sapana. Sapana är en nepalesisk kvinna som räddats från en fruktansvärd tillvaro och numera är lyckligt gift med en nepalesisk man.

Samarbetet mellan välgörenhetsorganisationen och IFK Göteborg handlar till stor del om att ”Blåvitt” vill använda sitt varumärke för att sprida kvinnornas berättelse och bidra till att rädda fler från sexhandeln. Men det handlar också om att bygga upp förtroendet för män, som varit fullständigt raserat.

Lång väg tillbaka

– De hatar ju män när de kommer till oss. Det är det värsta de vet och det tar väldigt olika lång tid att visa dem att det finns bra män också. Men sedan när det där vänder så integreras de väldigt bra in i samhället och sakta, sakta så återuppstår det förtroendet, säger Mikael Alfvén från Love Nepal.

Vad tyckte du om att träffa fotbollsspelarna här på Kamratgården?

– Det är verkligen roligt. Förut tyckte jag inte om män, men nu är det annorlunda. Jag har glömt mitt gamla sorgliga liv. Nu när jag träffar människor i Sverige möts jag av värme och kärlek, berättar Sapana med tårar i ögonen.

– Man blir känslosam och rörd av att höra detta. Det är väldigt kul när de ler. Att se att små saker i livet, som att peta en boll på en gräsmatta är hur kul som helst, säger Lasse Vibe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.