Foto: Bildbyrån/TT

”Det har blivit en fantastisk hausse kring mig”

Uppdaterad
Publicerad

Pontus Jansson har gjort en succéartad höst i Leeds. Men mittbacken räknar inte med en startplats i VM-kvalet mot Frankrike. ”Jag tror inte på att ändra bara för en match”, säger 25-åringen till SVT Sport.

Efter 16 spelade omgångar ligger forna storklubben Leeds United på kvalplats till Premier League. Stor del i framgången har Pontus Jansson, som tagit en ordinarie plats i mittförsvaret och gjorde mål i 3–2-segern mot Norwich den gångna helgen.

– Jag njuter, det har gått jättebra både för egen del och för laget. Vi har ett jäkla spännande projekt, säger han.

Herrlandslaget i fotboll

”Redo om jag får chansen”

Det är alltså en formtoppad Jansson som möter SVT Sport under landslagssamlingen i spanska Marbella inför fredagens VM-kvalmatch mot Frankrike.

Men konkurrensen i det svenska mittförsvaret är tuff, med lagkapten Andreas Granqvist och Victor Nilsson Lindelöf. Det har pratats om möjligheten att spela med tre mittbackar för att ge dem alla plats i startelvan, Jansson tror dock inte på att ändra för mycket i laguppställningen.

– Jag tror inte man ska ändra det bara för en match, vi har vår tro på hur vi ska spela. Andreas och Victor har spelat bra sista tiden, men jag krigar på och är redo om jag får chansen, om det blir en skada eller avstängning.

Johansson centralt med Ekdal?

En som, att bedöma utifrån tisdagens träning, borde ha god chans att knipa en plats i den svenska startelvan är Jakob Johansson, ny i truppen sedan de senaste kvalmatcherna.

26-åringen, till vardags i AEK Aten, bildade innermittfältspar tillsammans med Albin Ekdal.

– Jag drar inga slutsatser från den här träningen, det får andra göra. Men självklart är jag här för att konkurrera, säger Johansson, som har sina styrkor i det defensiva spelet.

– Jag antar att Janne (Andersson) värderar de egenskaperna högt och det gör jag också, jag ser mina styrkor i fysiken, defensiven och spelförståelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet