Foto: TT Nyhetsbyrå

Blixtmål tog Sverige närmare EM

Uppdaterad
Publicerad

Efter en tveksam inledning på matchen blixtrade Sverige till tre gånger på sju minuter i slutet av första halvlek i EM-kvalet mot Montenegro och vann med 3-1 och tog ett stort kliv mot EM.

Först nickade Marcus Berg in 1-0. Albin Ekdal fick iväg ett fint inlägg från högerkanten och hittade Berg ren i bortre delen av straffområdet, ett mål som lättade på spända svenska nerver.

Drygt två minuter senare dribblade sig Zlatan igenom på vänsterkanten och sköt ett hårt lågt skott i mål för 2-0.

EM-kval fotboll

Kort före paus rann Zlatan igenom och satte 3-0.

Berg: ”Viktigt att vi fick 1-0”

Marcus Berg visade vägen med sitt 1-0, som kom när Montenegro hade vaskat fram några riktigt bra chanser.

– Det var väldigt viktigt att vi fick 1-0. Det gjorde att vi kunde slappna av och spela ut. Det var ett perfekt inlägg från Albin (Ekdal) och en perfekt nick av mig, säger Berg till Kanal 5 och pustar tungt av ansträngningen.

Det var tappen ur tunnnan och före paus var matchen i princip avgjord med 3-0.

– Vi dödade matchen i första halvlek.

Det var sex år sedan Berg startade i en svensk tävlingsmatch.

– Kul att få bidra även om det ibland kändes segt med tredje matchen på en vecka, säger han.

Hamrén: ”Ett mål förändrar matcher”

Förbundskaptenen Erik Hamrén led den första halvtimmen.

– Vi blev frustrerade och de maskade i varje situation men ett mål förändrar matcher. Vi vinner ju tack vare en fin kvart, säger Hamrén som också tackar målvakten Andreas Isaksson för ett par avgörande räddningar i andra halvlek.

Montenegro tröstmålade på en straff i andra halvlek som Sverige kontrollerade.

Källström avstängd mot Ryssland

Kim Källström drog på sig ett gult kort och är avstängd i mötet med Ryssland på bortaplan i nästa match 5 september. Det var extra surt för Källström som lämnade Spartak Moskva nyligen för schweiziska Grasshoppers.

– Det är trist. Det var en match där jag sett fram emot att få köra ner dobbarna lite extra men sådan är fotbollen. Någon annan får kliva fram och göra en bra match, säger Källström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-kval fotboll

Mer i ämnet