Zlatan Ibrahimovic behöver göra två mål för att slå sitt målrekord för ett kalenderår. Foto: Bildbyrån

Boxing Day – då jagar Zlatan personligt målrekord

Uppdaterad
Publicerad

Här är målrekordet som Zlatan jagar mot Sunderland under annandagen. Den svenske strikern har gjort 49 mål under 2016 – bara ett mindre än hans personliga rekord från 2012, enligt Gracenote.

Precis som i år var det ett år med klubbyte för Zlatan 2012. Då bytte han från Milan till PSG under sommaren och gjorde samtidigt elva mål i landslaget, däribland den den klassiska cykelsparken mot England.

Men även om det inte blivit lika många mål i landslaget i år är han ändå på god väg att slå sitt eget målrekord, inte minst tack vare den positiva formkurva han uppvisat på sistone.

Bästa ligasviten under Mourinho

35-åringen har gjort sju mål på sina sex senaste ligamatcher, till skillnad från de sex dessförinnan där han var mållös.

Samtidigt kan United, för första gången under José Mourinho, ta sin fjärde raka seger i ligan.

Moyes tillbaka på Old Trafford

Men då måste de slå Sunderland med coachen David Moyes – han som symboliserar Uniteds nedgång efter managern Sir Alex Ferguson.

Moyes kommer för första gången tillbaka till Old Trafford och möter Mourinho, precis som i sin första match för United på Old Trafford när Mourinho var i Chelsea.

Tränarkollegorna har mött varandra tio gånger – David Moyes har aldrig vunnit och bara tagit fyra poäng totalt.

Visste du att...

... Zlatan har gjort elva mål hittills i Premier League. Med det har han redan tangerat siffran för fjolårets bäste målskytt i United Anthony Martial.

... Zlatan har dragit på sig flest frisparkar i hela ligan. Med sina 37 toppar han den statistiken, tätt följd av lagkamraten Paul Pogba med 36.

... Zlatan har inte noterats för en enda assist i sina 20 senaste ligamatcher.

... Sunderland bara vunnit en av sina 15 senaste ligamatcher på Old Trafford. Det var 1–0-segern den 3 maj 2014 då  Sebastian Larsson gjorde målet.

... Manchester United har tagit tio av tolv poäng i Premier League under december månad. I fjol var samma siffra två av 15.

... Manchester United har vunnit 18 av sina 22 matcher under annandagen. Närmaste konkurrenter är Arsenal och Liverpool som vunnit 12.

... Manchester United har misslyckats att göra mer än ett mål i sina fem senaste hemmamatcher. Bara två gånger tidigare har det hänt (sju matcher i rad både 2002 och 2005).

... Wayne Rooney jagar rekordet som den främste målskytten i Uniteds historia. Med sina 248 mål har han ett mål upp till Bobby Charlton som den främste genom tiderna i klubben.

... Om Rooney spelar mot Sunderland gör han sin 450:e Premier League-match och blir därmed den 20:e spelaren i historien att nå dit.

... Moyes var tränaren som gav Rooney hans Premier League-debut. Året var 2002 och deras Everton kryssade hemma mot Tottenham, 2–2.

Källa: Gracenote

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.