Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brommapojkarnas sportchef Staffan Jacobsson menar att det är ojämn nivå på de damallsvenska huvuddomarna. Foto: Bildbyrån

Brommapojkarnas sportchef om domarna i damallsvenskan: ”Väldigt ojämn nivå”

Uppdaterad
Publicerad

22 olika domare har agerat huvuddomare i damallsvenskan under de sju första omgångarna.

Det blir spretigt, menar Brommapojkarnas sportchef Staffan Jacobsson.

– Det blir en väldigt ojämn nivå från match till match när det är så många olika domare som dömer hela tiden, säger han till SVT Sport.

49 matcher har spelats i damallsvenskan – med 22 olika huvuddomare. Att 14 av dem bara har varit huvuddomare i en match innebär att det varit stor ruljans.

Som jämförelse kan nämnas att elva olika huvuddomare har dömt under de sju första omgångarna i herrarnas allsvenska och av dessa har alla utom en dömt minst fyra matcher.

– Det är klart att man önskar att vi hade en bättre koniunitet även i damallsvenskan. När jag tittar på våra matcher upplever jag att det ofta tillåts olika mycket från match till match, säger Brommapojkarnas sportchef Staffan Jacobsson och fortsätter:

– Jag skulle inte säga att nivån blir låg, men det blir en väldigt ojämn nivå från match till match när det är så många olika domare som dömer hela tiden.

”Mycket varierande”

Som exempel nämner Jacobsson omställningslägen där anfallande lag har stor yta framför sig men dras ner och omställningen stoppas.

– Där kan jag känna att det är mycket varierande kring domarnas utdelning av kort och frisparkar.

Pernilla Larsson, före detta Fifa-domare och numera coach för elitdomarna på damsidan, berättar att man tvingats ta in nya domare då sex av de elva ordinarie varit borta av olika anledningar.

– Min förhoppning är att jag får tillbaka två-tre stycken av de ordinaire domarna om inte allt för länge. Dessutom jobbar vi på en lösning där ett visst antal domare tar sig an fler matcher i damallsvenskan, säger hon.

Domarcoachen: ”Inte spretigare i år”

Larsson tycker dock inte att det påverkat domarnivån att det varit 22 olika huvuddomare så här långt.

– Jag tycker inte att det varit spretigare kring domsluten i år jämfört med i fjol. Sedan är det klart att risken för spretighet ökar ju fler domare man går runt på och det är därför vi jobbar på att hitta en bättre kontiunitet.

Flera av domarna i damallsvenskan dömer också i herrarnas division 1.

– Om man fick ett samarbete där så att vi får färre domare som dömer fler matcher så kan domare och spelare lära känna varandra lite, vilket gör att man skapar en annan förståelse och då blir det mindre frustration, säger Brommapojkarnas sportchef Staffan Jacobsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.