Huvuddomaren Tobias Stieler tog hjälp av videodomare vid en straffsituation. Foto: TT Nyhetsbyrån

Dömde straff – efter hjälp 500 km bort

Bayern München vann ligapremiären med 3-1.

Ett av målen kom med hjälp av det nya videodomarsystemet VAR, där laget tilldömdes straff – efter domarhjälp 500 kilometer ifrån arenan.

VAR-systemet med videogranskning infördes i somras under Confederations Cup och har nu nått de internationella ligorna i Europa. När Bundesliga drog igång i går kom den till användning direkt.

I den 53:e minuten fick Bayern München straff vid ledning 2-0 mot Bayer Leverkusen. Anledningen var en situation två minuter tidigare, där Robert Lewandowski revs ner. Där och då fortsatte spelet, men sedan tog huvuddomaren Tobias Stieler pipan till mun och ändrade sitt beslut efter att ha fått hjälp av ett videodomarteam i Köln, ungefär 500 kilometer bort från München.

Från straffpunkten punkterade sedan samme Lewandowski matchen med ett 3-0-mål för den regerande mästaren.