Segerjubel när Sundsvall besegrade Elfsborg. Foto: Bilbyrån

Chockförlust för Elfsborg

Anders Svensson tackade nej till Indien, och Abbass Hassan säsongsdebutuerade i målet. En lyckad kombination? Knappast. Både mittback och målvakt hade en tung dag när Elfsborg tappade i guldstriden. Sundsvall vann på Borås Arena med 1–2.

Efter en trevande inledning bröts dödläget i den 22:a minuten. Sundsvall hade en klar taktik inför matchen, slå djupledsbollar bakom backlinjen – den taktiken gick i lås. Eric Larsson slog en långboll som gick över huvudet på samtliga och i löpduellen Anders Svensson/Pa Dibba hade den förstnämnde inte mycket att säga till om.

0–1 rullades retligt in av Pa Dibba till höger om Abbass Hassan.

– Vi tror på vår spelidé i dag och slår bollar bakom deras backlinje, sa Pa Dibba i halvtid till Cmore.

Det var inte det första tveksamma ingripandet från backlinjen och Hassan.

Drygt tio minuter senare var det dags igen, ett tämligen enkelt skott från Simon Helg släppte Hassan retur på, då var Dibba framme igen, men Elfsborgsmålvakten lyckas med nöd och näppe rädda upp den situationen.

Fortsatt tungt för Elfsborg

Tre minuter senare var oturen framme igen för säsongsdebuterande Hassan, då hamnade Samuel Holmén lite snett och Pa Dibba blev ren. Men han fick inte riktigt med sig bollen och hamnar med ryggen mot målet, i stället kom Hassan glidandes bakifrån och gör ner Pa Dibba. Frispark för Sundsvall – gult kort för Hassan.

På den efterföljande frisparken kom så tvåan. En bra placerad frispark av Lars Krogh Gerson som gav gästerna ett drömläge inför andra halvan.

– Vi måste gör allt bättre, alla plan måste bli bättre så enkelt är det, sa Elfsborgs tränare Magnus Hedlund i paus.

Spelade upp sig

Det gjorde hemmalaget. Men det fanns en viss Tommy Naurin i Sundsvalls mål som tog allt som kom i hans väg. Både friläggen och svettiga räddningar på hörnor när Elfsborg tryckte på som mest räddade Naurin och blev på så vis hjälten när Elfsborg jagade mål. Tills det var tre minuter kvar av matchen, då var gästerna inte riktigt med på noterna och Naurin släppte enkelt in Marcus Rohdéns skott.

–  Vi är inte tillräckligt bra i första halvleken, varken offensivt eller defensivt. Sundsvall får mål på sina tre möjligheter, säger Hedlund efter matchen.

Matchen fick ännu mer nerv när Sundsvall i slutminuterna drog på sig två röda kort och fick avsluta matchen med två man mindre. Men de lyckades hålla ifrån.