Cibicki tillsammans med advokat Thorstensson under tingsrättsförhandlingen. Foto: TT Nyhetsbyrån

Cibickis advokat: ”Grymt besvikna”

Uppdaterad
Publicerad

Pawel Cibicki fälls i hovrätten.

Den ex-allsvenske spelaren döms mot sitt nekande till villkorlig dom för tagande av muta och spelfusk – och är ”grymt besviken”, enligt försvarsadvokat Frank Thorstensson.

– Vi tycker att hovrätten har kommit till fel slutsats och att den bevisningen som åklagaren har lagt fram inte duger, säger Frank Thorstensson till TT.

Pawel Cibicki tog ett gult kort i en allsvensk match 2019 vilket senare gjorde honom misstänkt för matchfixningsrelaterade brott. Han friades ursprungligen av tingsrätten men döms nu av hovrätten.

Frank Thorstensson säger till TT att man är grymt besvikna på domen och anser att åklagarsidans bevisning inte duger. Hovrätten är av en annan uppfattning.

– Åklagarna kom in med kompletterande bevisning i hovrätten som visar att en del av det här lånet har finansierats med spelvinster från spel på det här gula kortet, säger hovrättsråd Per G Hansson, som var rättens ordförande, till TT.

Att det dagarna före matchen hade öppnats 27 nya spelkonton i kretsen kring de åtalade där samtliga hade spelat på att Cibicki skulle få ett gult kort i matchen anser hovrätten vara av stor vikt. 

– Det är en väldigt besvärande omständighet, säger Per G Hansson.

Thorstensson säger att det just nu är oklart om man kommer att överklaga domen till Högsta domstolen.

Cibicki är sedan knappt ett år tillbaka avstängd från all idrottsutövning i Sverige i fyra år. Han är i dagsläget även avstängd av Fifa i hela världen. Avstängningen har överklagats till Riksidrottsnämnden (Rin).

– Ska vi gå vidare till HD får de (Rin) väl avvakta med deras beslut. Anser ju vi i alla fall. Det finns en friande dom och en fällande dom och det är väl inte mer än rätt att de avvaktar, säger Thorstensson.

En av de medåtalade kommer överklaga till HD

Hovrätten dömde även en medåtalad matchfixare, som friades helt i tingsrätten.

– Vi ska överklaga domen till Högsta domstolen (HD). Jag ifrågasätter hovrättens bedömningar när det saknas bevisning och det finns omständigheter som talar till vår fördel, säger Mikael Nilsson, försvarsadvokat till 35-åringen, till TT.

Detta är den femte matchfixningshärvan som nått svensk domstol. HD har sedan tidigare inte tagit något av fallen och åklagaren tror inte att man kommer göra det nu heller.

– Det kommer man inte göra här heller. Jag kan inte se att det finns på kartan, säger Johan Lindmark, en av två åklagare i fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.