Antalet skador halverade inom damfotbollen. Foto: Bildbyrån

Damfotbollens skador nästan halverade

Uppdaterad
Publicerad

Damfotbollsklubbarnas skadeförebyggande arbete ger resultat. På två år har antalet anmälda skador nästan halverats. ”Det är osannolikt bra statistik”, säger mästarklubben Linköpings assisterande tränare Anders Jacobson.

I elitklubbarnas förening Elitfotboll Dams (EFD) senaste siffror från försäkringsbolaget Folksam visar att korsbandsskadorna minskat från 18 i fjol till 10 i år. Och totalt minskade antalet anmälda skador från 186 i fjol till 100 i år, en minskning med 46 procent.

– Inga regler har skärpts utan det är medvetenheten om vikten av att ha friska spelare som blivit större, klubbarna jobbar mer proaktivt, säger Linda Wijkström, generalsekreterare i EFD, som förklaring till nedgången.

I Linköping har man en nollvision när det gäller överbelastningsskador, och de har också blivit färre de senaste åren sedan det skadeförebyggande arbetet startade på bred front.

– Att jobba skadeförebyggande är väldigt viktigt. Vi befinner oss i en resultatorienterad sport där våra spelare är vår viktigaste resurs. Håller vi dem friska får vi bättre förutsättningar att ställa de bästa spelarna på planen så ofta som möjligt, vilket ger möjlighet att prestera, säger Jacobson.

– Dessutom resulterar varje skada i att spelarens utveckling blir sämre över tid och vår främsta uppgift är att utveckla spelarna och ge dem bäst förutsättningar för att lyckas.

Analyssystem

I Linköping och ytterligare sex damallsvenska klubbar jobbar man med det ganska nya analyssystemet Trimbite i vilket spelarna flera gånger om dagen svarar på hur de mår både kroppsligt och mentalt (stress och sömn). Ledarstaben i klubbarna analyserar sedan uppgifterna tillsammans med de medicinska teamen för att kunna göra optimala träningsupplägg för varje individ.

– För att lyckas är samspelet väldigt viktigt. Spelarna måste känna sig så trygga att de är ärliga mot oss när de lämnar sin information, säger Jacobson.

”Gott mönster”

Linda Wijkström säger att man inom EFD är väldigt nöjda med att antal anmälda skador minskat.

– Det vi ser nu är förhoppningsvis ett gott mönster. Nu när vi ser en minskning ska vi jobba ännu hårdare för att det här ska hålla i sig. Det vi tittar på nu är vad klubbarna behöver, och då tänker jag inte bara på ekonomi utan på verktyg som kan behövas och på vilka sätt vi kan jobba. Vi försöker att sätta upp nätverk mellan de medicinska teamen och korta ledtider när väl skadan händer, säger hon.

– Och vad behöver spelarna, när man tänker på belastningen? Det ska vi tänka på när vi lägger spelprogram och liknande.

Fakta: Fotbollsskador

Antalet anmälda skador inom damallsvenskan och elitettan minskar. 2014 var det 140, 2015 186 och fram till den 30 november i år var det 100 anmälda skador.

Korsbandsskador i knät är mer frekvent i damfotboll än i herrfotboll. Under 2001–2009 var det 0,7 korsbandsskador per lag och säsong i damallsvenskan (att jämföras med 0,4 korsbandsskador i herrallsvenskan). 2012 var det 1,5 korsbandsskador i snitt per lag i damallsvenskan.

2015 var det 18 korsbandsskador i damallsvenskan och elitettan, i år var antalet 10.

Upp till 93 procent av alla skador inom fotboll är lokaliserade till benen (i turordning knä, fotled, höft och lår). Närmare 40 procent av alla knäskador inom all fotboll är skador på främre korsbandet.

Källor: Elitfotboll Dam, knäkontroll, skadad.se, damfotboll.com.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.