Damklubbar skriver brev till Uefa

Uppdaterad
Publicerad

Medan pengaregnet till herrklubbarna i Champions League fortsätter blir damklubbarna utan.

Nu skriver de svenska klubbarnas intresseförening Elitfotboll dam (EFD) ett bekymrat brev till Uefa.

Brevet från EFD är adresserat till det europeiska fotbollsförbundets höjdare – presidenten Michel Platini och generalsekreteraren Gianni Infantino. Där uttrycker EFD en stor oro för förra veckans besked att herrklubbarna i Champions League får en allt större pengapåse, samtidigt som damernas Champions League bara utökas när det gäller antalet lag.

”En allmän uppfattning kan därför bli att herrfotboll mest handlar om pengar men att damfotboll inte gör det”, skriver man och fortsätter:

Champions League dam

”Den andra, och allvarligare, oron är att det ger intrycket att Uefa är motvilligt att marknadsföra Uefa Womens Champions League genom att inte utöka dess finansiella del. Det flesta klubbar som deltar i turneringen gör förlust, och det enda sättet att nå 'break even' eller göra en liten vinst är att vinna turneringen”.

I brevet, som är underskrivet av EFD-ordföranden Per Darnell, spekulerar man i att klubbar i framtiden kanske väljer att inte delta. EFD skriver också att man i tidigare samtal med Uefa framfört vikten av att centralisera marknadsföring och tv-rättigheter, för att på så sätt bättre kunna finansiera klubbarnas deltagande i turneringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Champions League dam

Mer i ämnet