Danmark till semifinal efter straffrysare

Danmark är klart för semifinal efter att ha slagit ut favoriten Frankrike på straffar i Linköping. Backen Janni Arnth avgjorde med en straffspark i krysset.

Danmark tog ledningen i första halvlek då Johanna Rasmussen smet förbi en offsidefälla och frspelad placerade bollen förbi målvakten.

Men Frankrike tryckte på hårt i andra och fick rättvist 1-1 på en tveksamt dömd straffspark då Camille Abily föll lätt i straffområdet efter att ha fått en knuff av en dansk försvarare. Louisa Necib satte straffen via fingrarna på målvakten.

Fotbolls-EM 2013

I förlängningen var Frankrike ett ribbskott ifrån 2-1.

Vid straffavgörandet lade Necib sin straff på samma sätt som vid målet, men missade. När även danskan Theresa Nielsen missade sin straffspark var det oavgjort i straffsparksläggningen. Då sköt Sabrina Delannoy i stolpen och Arnth gick leende fram till den avgörande straffen och satte bollen säkert i mål.

Tungt för Frankrike som vann skotten med 31-4 (10-2 på mål). För Frankrike var det enda förlusten i EM.

– Frånsett de första 30 minuterna dominerade vi matchen. V missade för många chanser, säger Frankrikes tränare Bruno Bini.

Desto skönare för Danmark som fick platsen i kvartsfinalen tack vare lottning mot Ryssland. Nu blir det en nordisk semi – Danmark-Norge.