Så har Rosengård råd med Marta

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt i år brottades FC Rosengård med stora ekonomiska problem. Därför kom värvningen av Marta som en överraskning för många.

– Vi kommer aldrig sätta oss i en situation där vi riskerar vår verksamhet, säger Rosengårds ordförande Håkan Wifvesson till SVT.

Det var nog många som höjde på ögonbrynen när FC Rosengård, som haft ekonomiska problem, presenterade Marta på en presskonferens under måndagen.

Rosengårds ordförande Håkan Wifvesson förklarar för SVT hur klubben har råd att kontraktera den brasilianska superstjärnan.

Damallsvenskan 2014

– Vi har en verksamhet med över 600 ungdomar och vi kommer aldrig att sätta oss i en situation där vi riskerar något. Vi satte en budgetram i oktober och i april bestämde vi oss för att stå fast vid den. Skulle vi ta in Marta var det inom ramen. Att det var möjligt är för att fem spelare lämnat i sommar. Vi har värvat två unga spelare, två klasspelare och så Marta. Det finns inga tillskott av pengar för den här värvningen.

Martas kontrakt med Rosengård gäller i sex månader, med option på ytterligare ett år. Någon rejäl löneökning om kontraktet förlängs kan dock 28–åringen inte räkna med,

– Hon kommer säkert att kräva en marknadsmässig lön. Men vi har varit tydliga. Vi kommer inte vara uppe i de lönenivåer som Marta haft tidigare. Vi kommer ligga mycket rimligare, inte ens hälften av det hon tjänat tidigare, säger Wifvesson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damallsvenskan 2014

Mer i ämnet