Calle Palmér Foto: Patrik Åkesson

Den siste från VM-bronslaget 1950 avliden

Uppdaterad
Publicerad

Legendaren Calle Palmér, 85, har avlidit. Det innebär att den siste från VM-laget i Brasilien 1950, som sensationellt tog brons, har gått ur tiden.

Palmér var högst delaktig i att Sverige kvalade till VM genom att göra tre mål mot Irland i Dublin 1949 (0-3).

Ett starkt minne från VM i Brasilien var när Sverige förlorade med 7-1 mot värdlandet.

– När Brasilien gjorde 3-0 tog publiken på 140 000 på läktarna farväl av Sverige och började vinka med vita näsdukar. Vilken scen det var, mindes Palmér i ett SVT-reportage av Ken Olofsson förra året.

Det var även Palmér som såg till att Sverige fick med sig bronsmedaljerna hem från Rio. Prisutdelningen ställdes in efter att Brasilien förlorat finalen mot Uruguay. Palmér och lagkamraten, tillika MFF-spelaren Egon Jönsson, fick uppvaktning utanför hotellet.

Såg till att bronsmedaljerna kom med hem

– Dagen innan vi skulle åka hem kom en kille fram till mig och Egon Jönsson och frågade om vi var svenskar. Han hade en platspåse i handen. Han hade sett de svenska flaggorna på våra uniformer. Vi sade ja och han sa ”vad bra, då kan ni ta med er medaljerna och ge till laget”, sa Palmér, som spelade samtliga svenska matcher och blev lagets skyttekung.

Han inledde och avslutade karriären i Malmö FF och var där emellan nio år som proffs i Italien i Legnano och Juventus.

Han var med i det MFF som var obesegrat i 49 matcher 1949-51.

– Jag slutade med fotbollen i tid, en läkare sa att ja riskerade att bli invalidiserad. Det har gjort att jag kunnat hålla igång länge, sa Palmér. 

Hedersbetygelser från Malmö FF

För sina insatser i och för Malmö FF utsågs han 1970 till hedersledamot i föreningen.

Efter karriären var Palmér journalist på såväl Arbetet som Sydsvenskan.

Hans son Anders Palmér spelade också i Malmö FF

”Vi minns Calle inte bara för hans insatser på planen och i spalterna utan i minst lika hög grad för hans varma personlighet och aldrig sinande humor, egenskaper som präglade honom in i det sista. Saknaden är stor men minnet är ljust”, skriver MFF på sin hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.