Rosengårds Sara Björk Gunnarsdottir och Kristianstads Gudny Björk Odinsdottir när lagen möttes i våras, då vann Rosengård med förkrossande 7–0. Foto: Bildbyrån

Derbykalas i damallsvenskan

Uppdaterad
Publicerad

Derby, derby och åter derby. I kväll spelas inte mindre än tre damallsvenska matcher och alla tre är derbyn – från norr till söder.

Tre matcher av tre möjliga är i kvällens omgång av damallsvenskan derbyn. I norr ställs Umeå mot Piteå, i Stockholm är det AIK som gästar Hammarby och i söder möter Kristianstad serieledande Rosengård.

Med start i norr väntas en tuff match mellan Umeå och Piteå. Två lag som alltid är riktiga nagelbitare och matcherna de senaste åren har vart jämna. Piteå har häng på topplagen och är med i kampen om Champions League-platserna på sin fjärdeplats. Umeå har spelat upp sig på slutet och kommer senaste från en 6–3-seger mot AIK. Men statistiken bäddar för ett tufft norrderby.

2012: varsin seger på hemmaplan.

2013: varsin seger på bortaplan.

2014: Oavgjort i bägge matcherna.

Årets första match som spelades på LF arena slutade 1–1 mellan lagen.

– De brukar inte bjuda på så mycket och då är det viktigt att sätta chanserna, säger UIK:s Elin Bäckström till klubbens hemsida.

Piteå får dock klara sig utan den damallsvenska skyttedrottningen, Pauline Hammarlund, som efter tre gula kort är avstängd.

Huvudstadsderby

I Stockholm är det dags för derby på Zinkensdamm. Hammarby tar emot jumbon AIK, som hittills bara lyckats spela till sig en poäng i årets damallsvenska. Bajen kommer från en seger mot topplaget Göteborg, och AIK från förlust med tennissiffror mot UIK.

– Det är en av de häftigaste matcherna vi har framför oss, ett Stockholmsderby på hemmaplan. Och vad jag vet har vi inte förlorat på Zinkensdamm ännu i årets seriespel och det tänker vi inte göra heller, säger Hammarbys tränare Pär Lagerström till klubbens hemsida.

– Det kommer bli mycket derbykaraktär, mycket kamp och nervigt.

Längre ner i landet

Snacket i söder har under den senaste tiden handlat om huruvida det skulle gå att spela på Vilands Ip i Kristianstad när Rosengård skulle komma på besök. I går kom beskedet att det inte blir något spel – matchen flyttas till Kristianstads IP. Konsekvensen blir således också att matchen kommer spelas tidigare än planerat 18.00 i stället för 19.00. Serieledande Rosengård kommer däremot till start utan stjärnan Ramona Bachmann, vilket kan öppna upp för revansch från vårmatchen, då Kristianstad förlorade med förnedrande 7–0.

– Vi vill ha henne 100 procent frisk och tror att hon blir starkare av detta. Spelar hon i det här skicket får vi kanske bara ut 80 procent av henne. Det var likadant med Marta. Hon behövde också blir helt frisk och alla kan se hur det påverkat henne, säger tränaren Jack Majgaard Jensen till Sydsvenskan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.