”Det måste bli en förändring i FIFA-toppen”

Uppdaterad
Publicerad

Förtroendet för FIFA-presidenten Sepp Blatter har nått en ny bottennivå bland de europeiska delegaterna efter mutskandalen som skakat om hela fotbollsvärlden.

–Jag har pratat med många kollegor från Europa och de känner precis som vi gör i Skottland, att det måste bli en förändring i FIFA-toppen, säger Stewart M Regan som är Skottlands förbundsordförande och delegat.

Men bland de afrikanska delegaterna som SVT träffade under förmiddagen i Zürich är tonen en helt annan. Bland de har Blatter sitt kanske starkaste stöd.

– Om misstankarna skulle innefatta också Blatter antar jag att han skulle dra sina slutsatser från det. Men för ögonblicket ser det inte ut så, säger Gregoire Zowaye,

FIFA

FIFA-delegat Centralafrikanska republiken.

– Precis som FIFA:s talesperson sade är behåller vi lugnet och kommer hålla valet. Det blir öppningsceremoni ikväll, och val imorgon, säger Ibrahim Nakandari, FIFA-delegat Niger.

SVT: Men det förändrar inte stödet för Blatter?

-Nej, nej, nej. Ingen förändring. Vi stödjer honom till 100 procent. Hela Afrika håller på Blatter, säger Nakandari.

Den afrikanska länderna har flesta röster, 54 av världens 209. Också den asiatiska konfederationen uttalade tidigt imorse sitt stöd för Blatter. Tillsammans är de mycket starkare än europeerna i UEFA, som velat skjuta fram valet i och med mutavslöjandet.

– Om de får ihop en majoritet för det så får vi skjuta fram valet, men det kommer inte bli så, valet kommer hållas.

Vid lunchtid träffades europeerna på sitt hotell för att enas om en gemensam linje inför valet imorgon. Klockan 14.30 kommer de att hålla en presskonferens. Sepp Blatter kallade under eftermiddagen också till ett krismöte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FIFA

Mer i ämnet