Djugårdens Kebba Ceesay och Emilia Appelqvist. Foto: Bildbyrån

Djurgården vill gå i PSG:s fotspår

Uppdaterad
Publicerad

I går synade vi jämställdheten inom hockeyn och specifikt Modo. Inom fotbollen är det få klubbar som har elitverksamhet på både herr- och damsidan. Djurgården är den enda klubben med dubbla allsvenska lag. ”Om fem år så kommer vi se fler föreningar med elitlag både på herr- och damsidan” säger Djurgårdens VD Henrik Berggren till SVT.

Linköping, Eskilstuna, Kif Örebro och Vittsjö är alla framgångsrika allsvenska klubbar. Gemensam nämnare är att alla klubbarna saknar herrlag. Åtta av tolv lag i damallsvenskan saknar helt herrlag och bara Djurgården är på högsta nivå på både herr och damsidan.

Hur ser det ut i din klubb? Berätta här!

– Jag tror varje klubb har sin historia varför det blivit som det blivit, det är svårt att generalisera. Men om jag skall gissa så tror jag att om fem år så kommer vi se fler föreningar med elitlag både på herr och damsidan. Vi lever 2016, för mig är det självklart att man har en verksamhet som är både herrar, damer, pojkar och flickor, säger Djurgårdens VD Henrik Berggren till SVT Sport.

”Förutsättningarna är inte lika”

Berggren säger även att lagen inte har samma förutsättningar.

– Jag skall erkänna att förutsättningarna inte är lika, vi lägger mycket mer pengar på vårt herrlag, men de är också motorn i hela verksamheten.

Även Therese Sjögran som fanns i Malmö redan när damlaget skiljdes från MFF och blev LdB FC tror att man måste hitta tillbaks till varandra.

Se reportaget om Modo: ”Vi hade spelare med som grät hela mötet”

– Ser man på de utländska klubbarna med de största musklerna som Wolfsburg, Lyon och PSG så har de herrlag bakom sig och jag tror det är den modellen det måste bli, säger den nuvarande sportchefen i Rosengård till SVT.

”Fick egen identitet i Malmö”

Sjögran tycker dock inte det var fel att damerna lämnade Malmö FF så som situationen var 2007.

– När vi var i MFF hade vi inte de bästa förutsättningarna. När vi blev en egen klubb så blev det så klart mer fokus och vi fick en egen identitet i Malmö, för oss var det bra och viktigt vid det tillfället, säger Sjögran.

Fakta: Klubbarna i damallsvenskan

Djurgården, herrlag i allsvenskan

Piteå, herrlag i div 1

Kvarnsveden och Rosengård, herrlag i div 2

Linköping, Eskilstuna, Göteborg, Vittsjö, Kif Örebro, Kristianstad, Umeå IK och Mallbacken – saknar herrlag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.