Djurgården – Häckens favorit

10–1 vid lagens fyra senaste möten.

Och under måndagskvällen blev Häcken en ännu värre motståndare för Djurgården.

Hisingelagets 2–1-seger mot DIF gör att laget klättrar över såväl Elfsborg som Göteborg i den allsvenska tabellen. Och delar tredjeplatsen med Kalmar.

Vinsten säkrade de svartgulrandiga redan i den första halvleken på Tele2 Arena. Anfallaren Carlos Strandberg – som gjorde sin första start sedan den 20 april – satte 1–0-målet efter drygt tio minuters spel. Vid en hörna trillade bollen till hans fötter och på volley dunkade han ner bollen i konstgräset och in i nätet bakom DIF-keepern Kenneth Höie.

Allsvenskan 2014

Ericsson satte 2-0

Strandberg var även inblandad i Häckens utökningsmål. Hörnläggaren vid öppningsmålet – Martin Ericsson – väggade sig fram med honom i straffområdet, undvek sedan att träffa avslutsugne René Makondele som löpte på samma passning och med bredsidan gav han Häcken 2–0-ledningen.

– Fotbollsmatcher avgörs i straffområdet och där var Häcken bättre än oss, säger Djurgårdstränaren Pelle Olsson till C More.

Fejzullahu reducerade

Hemmalaget skapade flera chanser för att reducera. Skotten – inför cirka 11 000 åskådare på läktarna – saknade auktoritet, fram till den 74:e minuten då Erton Fejuzullahu reducerade för DIF.

Men mer fick inte hemmafansen jubla för – och Häcken segrade med 2–1.

– Skönt med 2–0 i halvlek, vi har bra kontroll där och de skapar inte så mycket. Men vid 2–1 så händer något och det blir en mental och fysisk kamp. Vi är effektivare än Djurgården i dag och det får man också vara i fotboll, säger Häckencoachen Peter Gerhardsson.

Och den nya allsvenska tabelltrean fortsätter stortrivas när Djurgården står på motsatta planhalvan. Häcken har nu 12–2 i målskillnad mot DIF vid lagens fem senaste möten.

Redan i nästa omgång har Häcken chansen att förbättra statistiken medan Djurgården kan reparera den – eftersom serien vänder och lagen möts igen.

Matchfakta Djurgården–Häcken

Målen: 0–1 (11) Carlos Strandberg, 0–2 (21) Martin Ericsson, 1–2 (74) Erton Fejzulllahu.

Startelvor

Djurgården: Kenneth Höie; Stefan Karlsson, Emil Bergström, Vytautas Andriuskevicius, Jesper Arvidsson; Haris Radetinac, Yussif Chibsah, Alexander Faltsetas, Simon Tibbling; Amadou Jawo, Erton Fejzullahu.

Häcken: Christoffer Källqvist; David Frölund, Emil Wahlström, Walid Atta, Leonard Zuta; Martin Ericsson, Simon Gustafsson, Oscar Lewicki; Björn Anklev, Carlos Strandberg, René Makondele.