Marcus Olsson, till höger, i en cupmatch mot Liverpool i mars. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Döms för apgester mot svensken

Publicerad

I höstas riktade en Middlesbrough-supporter rasistiska gester mot Marcus Olsson och två av hans lagkamrater i Blackburn.

Under onsdagen vittnade svensken mot den 72-årige mannen, som nu har dömts till tre års avstängning från fotboll och tvingas böta cirka 8 000 kronor.

Under onsdagen vittnade Marcus Olsson, tvillingbror till landslagsbacken Martin, tillsammans med lagkamraterna Lee Williamson och Rudy Gestede om vad den 72-årige mannen gjorde i samband med slutsignalen i november efter en sen kvittering av Blackburn.

– Jag såg att Rudy blev förbannad och han berättade att han blev förolämpad med apgester. När jag kollade mot läktaren vare det uppenbart att så var fallet, och det var rasistiskt eftersom han (den anklagade) gjorde det mot svarta spelare, säger Olsson enligt Aftonbladet till lokaltidningen Teesside Gazette.

Den åtalade nekade till anklagelserna och hävdade att gesterna inte alls är rasistiska utan vanligt förekommande inom stålindustrin och betyder ungefär ”du är värdelös” eller ”du stinker”. Rätten köpte inte den förklaringen utan dömde 72-åringen till böter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.