”Jag gillar killarnas energi och attityd”

Uppdaterad
Publicerad

Han fick se sitt landslag köra över Bulgarien och kliva upp i tabelltopp. Sedan konstaterade förbundskapten Janne Andersson att drömmen om VM fortfarande lever. ”Sex poäng var nästan ett krav om drömmen om Ryssland skulle leva. Nu har vi tagit de här poängen”, säger han på den efterföljande presskonferensen.

John Guidetti förpassades till bänken. Ola Toivonen kom in i stället – och gjorde både mål och assist utöver delaktigheten i spelet.

– Jag valde Toivonen före Guidetti och Nyman. Jag tycker vi har fyra ganska jämna forwards. Vi spelar ganska tätt, Ola såg pigg ut och gjorde ett bra inhopp senast. Hårfint, ibland är det en känsla som skiljer, säger Andersson som fick se sitt lag leda med 2–0 i halvtid:

VM-kval fotboll

– Budskapet i paus var att inte börja spela på något resultat i paus utan att fortsätta våga spela vidare och ta initiativ anfallsmässigt. Och det tycker jag vi gör. Stort beröm till spelarna, ytterligare ett steg i rätt riktning.

Sju poäng på tre matcher

Janne Anderssons landslag har därmed inlett med sju poäng efter tre matcher – och bara släppt in ett mål.

– Vi pratade innan om att Bulgarien är ett skickligare lag individuellt än Luxemburg, så vi skulle tillbaka lite till Hollandstänket i försvaret. Det blir ett läge när ”Granen” och ”Vigge” springer ihop. Det är ett jättebra läge, men de har faktiskt inte ett avslut på mål. Det är tre matcher, ett insläppt mål, säger Andersson och drog själv fram bonusfaktan:

– Intressant att notera, så spelade vi med tre 94:or i backlinjen (Krafth, Nilsson Lindelöf, Augustinsson) när vi slutade matchen, vilket är häftigt. Det är roligt att se.

Frankrike väntar i gruppfinalen

Härnäst väntar en gruppfinal – och något helt annat än det Sverige ställts mot hittills. 

– Frankrike är en extremt tuff match, säger Andersson om gruppfinalen dit Sverige i varje fall kommer med bra förutsättningar:

– Vi har tagit stora steg tillsammans, potentialen tror jag är stor. Vi är långt ifrån färdiga i det vi ska göra, vi borde kunna putsa till saker ytterligare. Vad slutstationen är har jag ingen aning om i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kval fotboll

Mer i ämnet