Elitfotboll Dam: ”Kostar lika mycket att utbilda en tjej”

Uppdaterad
Publicerad

Inom herrfotbollen finns ett utbildningsbidrag vid internationella övergångar, inom damfotbollen finns det inte. Men nu ligger ett förslag hos Fifa som kan ändra den saken. 

– Det borde vara samma. Det kostar lika mycket att utbilda en tjej som spelar fotboll, säger EFD:s ordförande Annika Grälls.

I den internationella fotbollen finns ett utjämningssystem vid övergångar, som ger ekonomisk kompensation till de klubbar som har tränat och utbildat spelare som junior. 

För att ta ett exempel: när landslagsbacken Marcus Danielson gick från Djurgården till kinesiska klubben Dalian för två år sedan, fick moderklubben Skogstorp – där Danielson spelade fram till 17 års ålder – cirka en miljon kronor i så kallad solidaritetsersättning (se faktaruta).  

Flytten från damallsvenskan

I dag finns en internationell solidaritetsersättning även på damsidan. Men vad som fortfarande saknas är den så kallade utbildningsersättningen. 

Fifa tyckte inte ekonomin var tillräcklig

I flera år har ligaorganisationen Elitfotboll Dam, EFD, tillsammans med Svenska fotbollförbundet lobbat för att det borde införas.  

– Det har varit en viktig fråga för oss. Beskedet från Fifa 2011 var att man inte tyckte det fanns en tillräckligt stor ekonomi i damfotbollen. Men nu har man tittat på det igen, säger EFD:s ordförande Annika Grälls.  

En internationell utbildningsersättning, eller träningsersättning som det också kallas, ges till de klubbar som fostrat en spelare från tolv till 21 års ålder när spelaren går utomlands utanför kontrakt. 

För svenska klubbar skulle det ge välbehövliga extrapengar när unga damspelare lämnar som Bosman. Men problemet, precis som Fifa pekade ut 2011, har varit att det inte funnits tillräckligt med pengar på den globala damfotbollsmarknaden. 

Förslaget: ta en procent av herrfotbollens övergångar

Men nu ligger ett nytt förslag på bordet. Enligt Annika Grälls undersöker Fifas arbetsgrupp möjligheterna att ta en procent av herrfotbollens globala övergångssumma och lägga på utbildningsersättning på damsidan.  

Den totala övergångssumman i herrfotbollen för året 2021 låg på 4,86 miljarder US dollar enligt Fifas rapport. En procent av det motsvarar ungefär 457 miljoner svenska kronor.  

– Sedan är frågan i vilket tempo Fifa fattar beslut i frågan. Det styr inte vi över, säger Annika Grälls.  

Var ligger det just nu?  

– Fifas arbetsgrupp har tittat över det och jag tror att man är överens i gruppen om att plocka en procent från herrsidan. Håkan Sjöstrand (generalsekreterare Svenska fotbollförbundet) som har kontakt med Fifa, trodde inte det skulle kunna komma i år. Vilket hade varit vår förhoppning.  

Om förslaget går igenom, skulle det ge svenska klubbar en morot att bli ännu bättre på talangutveckling, tror Annika Grälls.  

– Som det ser ut i dag hamnar ersättningarna på väldigt låga nivåer. Den här transfersumman från herrsidan skulle bli ett effektivt smörjmedel för klubbar att vilja investera i att utveckla spelare och sedan sälja dem för att återinvestera i föreningen.  

Fotbollens ekonomiska utjämningssystem

Solidaritetsersättning 

Utgår alltid vid internationella övergångar när en spelare med kontrakt värvas eller blir utlånad.  Regeln säger att fem procent av övergångssumman ska fördelas mellan de klubbar som har haft spelaren registrerad under åldern 12 till 23 år. 

Svenska fotbollförbundet har även ett system för solidaritetsersättning vid nationella övergångar. Solidaritetsersättning infördes på damsidan i augusti 2018.

Utbildningsersättning 

När en spelare skriver på sitt första professionella kontrakt ska den aktuella klubben betala en utbildningsersättning till den eller de klubbar som har medverkat till spelarens utbildning. Ersättning utgår även vid framtida övergångar, om spelaren lämnar för en klubb i ett annat land, men då ersätts endast den senaste klubben. 

Regeln gäller fram till och med det kalenderår som spelaren fyller 23 år. Men ersättningen betalas till de klubbar som medverkat till spelarens utbildning under åldern tolv till 21 år.  

Sverige har liknande system för nationella övergångar som gäller även för damspelare, men det saknas utbildningsersättning för internationella övergångar på damsidan. 

Källa: TT 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flytten från damallsvenskan

Mer i ämnet