Foto: TT Nyhetsbyrån

Efter dödskraschen – vill bygga nytt med lånade spelare

Uppdaterad
Publicerad

Nästan hela laget utplånades i flygkraschen. Men viceordföranden i fotbollslaget Chapecoense, Ivan Tozzo, säger att klubben ska ställa upp med ett lag i den brasilianska fotbollsligan nästa år. ”Målet är att fortsätta”, säger han.

Det var under resan till finalen i den sydamerikanska fotbollsturneringen Copa Sudamericana som flygplanet med Chapecoense ombord kraschade.

Endast sex av passagerarna ombord på planet överlevde, 71 har bekräftats döda. Bland de överlevande finns tre Chapecoense-spelare: Jackson Follmann, Zampier Neto och Alan Ruschel, som nu vårdas på sjukhus för sina skador.

Vill spelare vidare i högsta ligan

Målet efter tragedin är nu att försöka spela vidare. Klubbens ordförande Ivan Tozzo säger att man ska rekonstruera klubben, skriva kontrakt med nya spelare, ha en massa möten och massor av tålamod för att kunna fortsätta spela i högsta ligan.

– Ligan är viktig för oss, säger Tozzo.

Det är bara ett par omgångar kvar av årets säsong i den brasilianska högstaligan i fotboll. Chapecoense ligger på nionde plats. Helgens ligaomgång är inställd, och det är oklart när ligan kan spelas klart.

Nästa säsong startar i maj. Då hoppas Chapecoense ha fått ihop ett lag, kanske med hjälp av konkurrenterna. I ett gemensamt uttalande lovade flera av ligans topplag, bland annat ligamästaren Palmeiras, att de skulle kunna låna ut spelare till Chapecoense för att hjälpa dem på fötter.

”En del av brasiliansk fotboll gick förlorad”

”Det är det minsta vi kan göra för att bygga upp den här organisationen och den del av brasiliansk fotboll som gick förlorad i dag”, skriver klubbarna, och föreslår att Chapecoense inte ska kunna åka ur ligan de tre kommande säsongerna.

Motståndarlaget i finalmatchen i Copa Sudamericana, Atlético Nacional, har uttryckt att man vill skänka titeln till Chapecoense.

”För oss kommer Chapecoense för evigt att vara mästare i Copa Sudamericana 2016”, skriver klubben.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.