Foto: Bildbyrån

Efter kritik mot Sverige – Hope Solo avstängd

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska OS-målvakten Hope Solo stängs av från landslagsspel i sex månader – på grund av kritiken och uttalandena kring det svenska landslaget. ”Jag hade inte varit den spelare jag är, utan att vara den person jag är, även när jag inte gjort de bästa valen eller sagt de rätta sakerna”, skriver Solo på Twitter.

Det var efter kvartsfinalen i OS som Hope Solo kritiserade det svenska landslaget efter att man besegrat USA, på straffar.

Lisa Dahlkvist blev en stor hjälte när hon – med nerver av stål – säkert satte den sista straffen på Hope Solo och tog Sverige vidare till semifinalen.

Rio 2016

”Ett gäng fegisar”

– De är ett gäng fegisar, sa Solo då.

Målvakten tyckte att det svenska laget fokuserade för mycket på försvarsspel istället för att anfalla mot de trefaldiga mästarna.

Pia Sundhages svar på Solos uttalande fick viral spridning:

– Det skiter jag i. Hon ska hem, jag ska till Rio, sa svenska förbundskaptenen, som då alltså skulle spela i semifianlen mot Brasilien.

Stängs av i sex månader

Men Hope Solo, som även under den sista straffläggningen försökte psyka det svenska laget – och inte minst Lisa Dahlkvist – med att byta sina målvaktshandskar mitt i dramat, fick se alltså sig besegrad och var minst sagt besviken på det svenska laget efter matchen.

Nu väljer det amerikanska fotbollsförbundet att stänga av Solo i sex månader.

Efter beskedet skriver Solo på Twitter att hon är ledsen över förbundets beslut.

Hope Solo

Förbundets ordförande, Sunil Gulati, har sagt att Hope Solos uttalande var ”oacceptabla och inte överensstämmer med de krav på sportsligt uppträdande som vi har på spelare i vårt landslag”.

”Bortom matcharenan och bortom resultaten, representerar de olympiska spelen fair play och respekt, vi förväntar oss att alla våra representanter hedrar de värderingarna utan några undantag”, säger Gulati i ett pressmeddelande.

”Löjligt och taktlöst”

En bakomliggande anledning till 35-åriga Solos avstängning är också att målvakten tidigare varit avstäng från landslaget under 30 dagar, på grund av en incident under ett träningsläger med USA:s landslag.

”Med tanke på de tidigare incidenterna där Hope varit inblandad, såväl som privata samtal där vi krävt att hon ska bättra sig, så anser vi att detta är den rätta disciplinära åtgärden”, säger Gulati.

Hope Solo fick också kritik från många amerikaner, bland andra den forne lagkaptenen Julie Foudy:

– Att kalla Sverige för fegisar är löjligt och taktlös, sa hon efter Solos uttalande.

Solo fick också motta kritik från de brasilianska supportrarna då hon inför OS hade gjort sig lustig över zikaviruset på sociala medier.

USA åkte ut i kvartsfinalen mot Sverige som vann OS-silver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rio 2016

Mer i ämnet