Ödesmatch för Malmö med miljoner på spel

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter klockan 22.30 i kväll kan Malmö FF fira sin plats i Champions League. Men det krävs en seger mot Salzburg som vann första mötet. – Våra chanser är stora, säger Malmö FF:s mittfältare Emil Forsberg till SVT Sport.

I kväll kan Malmö FF avancera till Champions League. I så fall blir man det första svensklaget att spela den glamourösa turneringen sedan Helsingborg plockade fem poäng i gruppspelet 2000/2001.

– Det här betyder mycket. Det är en stor match för oss och svensk fotboll. En stor chans för oss att synas där ute bland de stora, säger Malmö FF:s Emil Forsberg till SVT Sport.

Champions League 2014-2015

Ska spela konsekvent

Det kan räcka med ett enda mål för avancemang, då Malmö reducerade sent i bortamötet (2–1), men det gäller att vara noggranna med detaljerna och inte slarva om man ska lyckas bräcka österrikarna.

– Vi ska spela konsekvent och vara väldigt fokuserade både defensivt och offensivt. Det gäller att göra en klok förstapass när vi väl vunnit bollen, säger Emil Forsberg som är optimistisk.

Salzburg saknar senegalesen Sadio Mané efter att ha blivit avstängd av sin egen klubb. Laget saknar också de defensiva spelarna Martin Hinteregger och Andreas Ulmer.

– Det här är en chans vi vill ha och som vi tror vi kan ta också. Våra chanser är stora, säger Emil Forsberg.

Enorma pengar står på spel

Om Malmö tar sig vidare väntar också ett rejäl klirr i kassan. Bara utdelningen från Uefa, som är inkomster från tv-avtalen, kan landa på 100 miljoner, och utöver det kan bankkontot välkomna drygt 80 miljoner kronor som belöning för att man kvalar in.

–  Skulle vi få närmare 200 miljoner kronor totalt i stället för de cirka 100 vi vet om, så ger det förstås helt andra förutsättningar för åren 2015, 2016, ja till och med 2017. Framför allt kan vi få en uthållighet, säger Malmö FF:s vd Niclas Carlnén till Sydsvenskan.

Statistiken talar för MFF

Tidningen har också gjort en uträkning som tyder på att Malmö har 62 procents chans att avancera till tävlingen, basaserat på de 100 CL-playoffmatcher de senaste fem åren där bortalaget har börjat på bortaplan.

Nio av 13 lag som förlorade första matchen på bortaplan gick sedan vidare till CL – 69 procent.

Jämfört med förra mötet med österrikarna får Malmö klara sig utan Ricardinho som är knäskadad.

Matchen börjar klockan 20.45.

Trolig startelva, Malmö FF:

Robin Olsen

Anton Tinnerholm

Filip Helander

Erik Johansson

Pa Konate

Markus Halsti

Enock Kofi Adu

Isaac Kiese Thelin

Magnus Eriksson

Emil Forsberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Champions League 2014-2015

Mer i ämnet